2 / 5

Internshipurile platite, o alta alternativa

Daca studentii nu au avut succes in a-si gasi un loc de munca full-time sau part-time de sezon, programele de internship oferite de companiile din telecom, FMCG, IT si farma pot fi o alternative viabila, spun specialistii in resurse umane.

Numultumirea angajatorilor in privinta nivelului de experienta si expertiza al tinerilor nu este o noutate – dezbaterea este in voga inca din anii efervescenti economic 2006-2008, cand pretentiile salariale si mobilitatea tinerilor pe piata fortei de munca dezechilibrau bugetele de resurse umane ale companiilor. In aceste circumstante, pentru a lua contact cu masa de viitori actanti pe piata fortei de munca, pentru un salariu care deseori nu depaseste nivelul entry-level acordat angajatilor pe functii similare, companiile prefera sa instruiasca tineri. Din masa acestora angajatorii isi imbogatesc bazele de CV-uri si pot recruta oricand invataceii care s-au apropiat de profilul candidatului ideal pentru un anumit post.

In acest moment, pe site-urile de recrutare companiile au postat peste 50 de programe de internship.

"Avem acum pe BestJobs 19 internship-uri, activate de companii ca: Orange, Ursus, Honeywell, Siemens sau Pentalog Romania", spune Carmen Hadarau, specialist marketing BestJobs.

"Pe site-ul de recrutare Myjob exista, momentan, in jur de 50 de oferte active pentru internship-uri. Majoritatea sunt postate de catre agentii de recrutare si se refera la stagii disponibile in strainatate, insa si din ce in ce mai multe companii prezente in Romania initiaza astfel de programe adresate cu precadere studentilor, mai ales pe timpul vacantei de vara. Printre acestea se numara Siemens, Adecco, Eureko sau Brico Store. Domeniile predilecte pentru asemenea stagii sunt marketing, IT&C, vanzari si customer service", mentioneaza Rapeanu.

Companiile cheltuiesc in medie 125 de euro anual pentru instruirea fiecarui angajat, potrivit studiului Romanian HR Profile, realizat de catre Business Edu in colaborare cu compania de training Corporate Dynamics. Considerand numarul total de aproape 4 milioane de salariati in sectorul privat, cheltuiala se ridica la peste 300 de milioane de euro. Internshipurile pe perioada verii pot reduce semnificativ aceste cheltuieli, afirma specialistii in resurse umane.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri