3 / 5

Pe ce bani muncesc tinerii in sezonul estival?

Salariile pe care le ofera angajatorii pentru job-uri sezoniere nu cunosc diferente majore comparative cu anul trecut, cand Romania traversa o perioada de inghet la nivelul numarului de job-uri din piata, si al remuneratiilor. Cele mai mari lefuri – de aproximativ 500 de euro lunar, potriit declaratiilor din anunturile postate pe site-urile de recrutare - sunt incasate in continuare de specialistii in IT care lucreaza pe proiecte de 2 – 4 luni.

La polul opus se situeaza remuneratiile oferite de companiile din HoReCa si de cele care au nevoie de personal pentru posture administrative. In acesta caz studentii castiga in medie 200 – 250 de euro lunar, potrivit site-urilor de recrutare.

“Salariile oferite de companii pt. job-urile sezoniere se incadreaza intre 200 - 500 euro/luna, in functie de atributiile job-ului si de programul de lucru”, afirma Laura Chilom, consultant pentru site-ul de recrutare eJobs.

Daca angajatorii nu si-au modificat ofertele salariale pe care le ofera candidatilor fara experienta, nereusita gasirii unui loc de munca i-a determinat pe multi tineri care nu au experienta in campul muncii sa renunte la pretentiile exagerate cum ar fi bonusurile extrasalariale sau un nivel al remuneratiei ridicat.

“Pentru ca este un job pe vara, caut un job care sa imi permita sa achit caminul, mancarea si cateva cheltuieli in plus, deci as avea nevoie de minim 8 – 10 milioane (200 – 250 de euro). Sunt dispusa sa lucrez pe bani astia pentru ca nu am experienta, pentru ca trec abia anul doi la facultate si penru ca nu vreau sa ma intorc in orasul natal pe perioada verii”, spune Larisa B, studenta in anul 2 la Universitatea Bucuresti.

“In acest moment, pe eJobs sunt 6.070 de posturi pt. care companiile au selectat ca nivel de cariera “student” - asta inseamna ca sunt interesate sa angajeze pt. acele posturi si studenti. Isi pot gasi un post ca operator sondaje opinie, lucrator comercial, receptioner, barman sau operator call center”, spune Chilom.

Pe site-ul de recrutare BestJobs la acest moment se regasesc 1285 de oferte destinate exclusive candidatilor fara experienta si/sau cu experienta minima de 3 ani(entry-level. Media de aplicare pentru anunturile de mai sus este de 282.8 aplicanti peroferta, potrivit lui Carmen Hadarau, specialist marketing BestJobs.

Statistica BestJobs nu se refera insa strict la joburile sezoniere, ci pot fi adresate si altor categorii de candidate fara sau cu putina experienta in munca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri