1 / 7

Constructiile: Dupa caderile din primele sase luni ar putea urma un dezastru

Piata materialelor de constructii continua sa se afle intr-un con de scadere, iar lucrurile nu dau semne ca si-ar reveni prea curand. Mai mult, o eventuala schimbare a Guvernului, ar genera o implozie in randul afacerilor constructorilor.

Scadere de pana la 20% la materiale de zidarie

“Estimez ca piata materialelor de zidarie a inregistrat o scadere de 18-20% in primele sase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Primul semestru a fost o combinatie intre lunile grele de iarna si lipsa proiectelor. Chiar daca al doilea trimestru a dus la o revenire a cererii pentru materialele de zidarie, scaderea din primele trei luni nu a putut fi compensata”, spune Marius Marin, vicepresedinte si director executiv al Pro BCA, asociatie care reuneste cei mai importanti producatori de profil de pe piata locala, cu afaceri cumulate de peste 150 mil. euro.

Marin, care detine si functia de CEO al producatorului de BCA Macon Deva, aflat in proprietatea fondului de investitii Enterprise Investors, estima la inceputul anului ca piata materialelor de zidarie va continua sa se contracte cu 5-7%.

“In acest moment, estimarea de la inceputul anului nu mai este valabila, pentru ca si conditiile sunt diferite. Cred ca pentru evolutia anuala pot fi aplicate doua scenarii”, mentioneaza Marin.

Primul scenariu depinde de ramanerea in functie a actualului Guvern, context in care piata materialelor de zidarie va scadea in volum cu 20% in 2010. Al doilea scenariu, in care actualul Guvern ar putea fi remaniat, va duce la o scadere mai mare a pietei de profil, care insa nu poate fi estimata in momentul de fata.

Piata materialelor de zidarie a scazut anul trecut cu 10%, pana la 2,3 milioane de metri cubi.

Piata materialelor de constructii va scadea mai mult ca in 2009

ARACO nu a reusit sa obtina datele privind evolutia businessului firmelor de constructii in primele sase luni, dar apreciaza ca declinul din primele trei luni ale anului nu a putut fi compensat de evolutia mai buna din urmatorul trimestru.

In primele trei luni ale anului, sectorul constructiilor a scazut cu 25-30% fata de perioada similara inregistrata anul trecut, in conditiile in care in ianuarie declinul a ajuns chiar si la 60% comparativ cu ianuarie 2009.

“Avand in vedere lipsa finantarilor care sa genereze proiecte de investitii si care sa contribuie la cresterea accesarii de fonduri europene, ma astept ca pana la finalul anului piata de materiale de constructii sa inregistreze o noua scadere, comparativ cu anul trecut. Consider ca declinul va fi mai mare decat cel inregistrat in 2009 insa nu stiu daca va fi de 20% sau 30%”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Potrivit presedintelui ARACO, Romania a atras in 2010 fonduri europene pentru proiecte de infrastructura in valoare de doar 700 de milioane de euro, in conditiile in care suma totala care poate fi accesata este de sapte ori mai mare.

Piata materialelor de constructii s-a ridicat anul trecut la circa 12,5 miliarde de euro, in scadere cu 17% fata de 2008.

Totodata, numarul angajatilor din constructii a scazut la sfarsitul lui 2009 la 350.000, fata de 420.000, cati erau la sfarsitul lui 2008.

Declin in ciment

La fel ca in cazul ARACO, nici Patronatul Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM) nu a contabilizat inca datele privind evolutia consumului de ciment din primele sase luni ale anului.

In primul trimestru, productia de ciment a scazut cu aproximativ 30%, pana la circa 700.000 de tone, in vreme vanzarile interne au scazut cu 35-40%, pana la circa 680.000 – 700.000 de tone.

“Cel de-al doilea trimestru a mai compensat din scaderile inregistrate in primele trei luni, insa chiar si asa primul semestru nu va fi mai bun decat cel de anul trecut. Iar anul trecut s-a inregistrat o scadere de 30% in primul semestru, fata de S1 2008”, spune Ion Crangasu, director executiv al CIROM.

El adauga ca estimarea de scadere cu 5-10% a consumului anuntata in primele luni ale lui 2010 pentru intreg anul, ramane in vigoare.

Potrivit datelor CIROM, productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008, la aproximativ 7,72 de milioane de tone.

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone anul trecut, in scadere cu circa 30% fata de 2008.

In 2009 doar 270.000 de tone de ciment au fost importate pe piata locala, in vreme ce restul s-a fabricat intern de catre producatorii Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si Carpatcement Holding, subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement.

Producatorii de materiale de constructii fac 5 miliarde

Potrivit unor date preliminare, producatorii de materiale de constructii au vandut in primul semestru cu 20% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care lunile de iarna au inchetat cererea.

“Afacerile producatorilor de materiale de constructii au scazut in primele sase luni cu circa 20%, declin care cred ca se va mentine pana la sfarsitul anului. In termeni valorici, nu cred ca afaceriloe producatorilor de materiale de constructii vor depasi cinci miliarde de euro anul acesta”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

La inceputul lui mai, Georgescu declara ca producatorii de materiale de constructii care isi vor axa activitatea spre export vor fi cei mai castigati, in conditiile in care cererea interna este foarte scazuta.

“Intr-adevar, exportul este rentabil, insa trebuie gandit astfel incat sa se faca in apropierea Romaniei. Exportul devine mai putin rentabil la o distanta mai mare de 300 – 400 de km”, mai spune Georgescu.

La acest articol au contribuit Alexandra Teodorescu, Alina Apetrei, Cristian Gubandru, Laura Culita, Liviu Florea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri