2 / 7

Piata de tutun - cel mai dificil semestru din ultimii 10 ani

Rezultatele primul semestru din 2010 au fost puternic afectate de combinatia mai multor elementelor – crestere accizelor cu 50%, deprecierea leului cu peste 16% si scaderea veniturlor reale ale populatiei. Toate acestea au condus la o crestere a nivelului contrabandei si la o scadere a volumelor comercializate legal, spune Adrian Popa (foto), head of corporate&regulatory affairs South East Europe British American Tobacco.

Atat industria legitima cat si veniturile bugetare au resimtit din plin aceste fenomene. Singurii castigatori au fost contrabandistii care s-au situat confortabil in pozitia de lider al pietei atat in termeni de volum cat si de profit in timp ce bugetul statului urma sa piarda peste 1 miliard de euro in 2010”, explica Andrei Vasilescu.

In opinia sa, primul semestru din 2010 a fost cel mai greu din ultimii 10 ani, cea mai mare problema fiind ”pierederea totala a predictibilitatii evolutiei mediului de afaceri in urmatorii ani”. ” In ultimii 8 ani a existat un calendar de crestere a accizei (s-a terminat in 2010), TVA a fost modificat peste noapte iar declaratiile contradictorii ale guvernului sunt departe de a ne da o viziune despre evolutia sa sau a altor taxe in urmatorii ani. De asemenea, o alta mare problema este cursul de schimb. Produsele noastre sunt taxate in euro dar consumatorii le platesc in lei. Astfel este foarte greu, daca nu aproape imposibil sa facem previziuni pentru viitor”, spune Vasilescu.

Incepand cu trimestrul doi, pe fondul unor schimbari legislative si masuri operationale, in luna mai nivelul contrabandei a scazut cu aproape 10 puncte procentuale, la 26.8%.

Potrivit datelor AC Nielsen, piata legala de tutun a scazut in primele 6 luni ale acestui an cu aproximativ 30% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

”La ora actuala acest produs este suprasaturat de taxe (acciza si TVA), ele reprezentand in medie, 80% din pretul unui pachet de tigarete. Astfel, la inceputul anului mai mult de o treime din consum s-a mutat catre zona produselor de contrabanda, cauzand pierderi uriase atat la buget cat si lantului de distributie al produselor legale. Speram ca si in continuare, autoritatile, sprijinite acum si de un cadrul legislativ imbunatatit (noile masuri de combaterea a comertului ilicit prevazute in recenta ordonanta de urgenta nr. 1907/28.06.2010) vor continua sa reduca dimensiuneacomertul ilicit", completeaza si Andrei Vasilescu, director corporate affairs Romania&Bulgaria Philip Morris.

De asemenea, Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications in cadrul JTI Romania, afirma ca vanzarile lunii martie au fost cele mai scazute din ultimii 4 ani, citand datele companiei de cercetare AC Nielsen. Oficialul JTI Romania vorbeste chiar despre scaderi de peste 40% comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

”Noi lucram in primul rand pentru Guvern si actionam ca niste perceptori, incasand taxele de la fumatori pentru a le plati, de regula in avans, la bugetul statului. Pot spune asadar fara sa gresesc ca, in ultimii cinci ani, preturile produselor din tutun au crescut aproape exclusiv pentru a acoperi cresterile de taxe”, declara Gilda Lazar.

Aceasta considera ca ultima masura de crestere a TVA ii va afecta pe producatorii de tigarete, intrucat in cazul tutunului, majorarea TVA are efect de multiplicare.

”TVA intra in baza de calcul a accizei (acciza se calculeaza pe pretul maxim de vanzare cu amanuntul, care include si TVA). Baza de calcul pentru acciza este deci: costuri+TVA. Daca TVA creste, creste baza de calcul pentru acciza. Prin urmare, platim o acciza mai mare. Se poate spune ca, la tigarete, un efect indirect al cresterii TVA e si cresterea accizei. Astfel, din cauza TVA si a faptului ca platim taxa la taxa, la MPPC (categoria de pret cea mai vanduta Kent-Marlboro-Camel) vom plati o acciza totala mai mare: de 76,59 Euro/mie, in loc de 74 cat prevede Codul Fiscal. In mod normal, potrivit Directivei privind taxarea la tutun, art 2 a, in astfel de situatii exceptionale, cand se intampla sa creasca TVA si, implicit, sa creasca totalul accizei, guvernele pot sa scada acciza pana la nivelul convenit. E greu insa de crezut ca, in "foamea de bani" actuala, Ministerul Finantelor va accepta sa reduca accizele la tutun”, crede Lazar.

In afara majorarii TVA, producatorii sunt afectati si de unele prevederi ale OUG 54, una dintre acestea referindu-se la cresterea garantiilor pentru antrepozitele fiscale. Acestea se calculeaza acum prin raportare la capacitatea de productie, nu la acciza platita in anul precedent.

Scenariul pentru cel de-al doilea semestru poate arata sumbru pe fundalul cresterii preturilor, a inflatiei si a scaderii salariilor coroborat cu lipsa unor reactii sustinute ale autoritatilor in ceea ce priveste combaterea comertului ilicit cu tigarete.

Guvernul a introdus, prin O.U.G. nr. 54/2010, incriminarea ca infractiune a detinerii sau comercializarii a peste 10.000 tigarete, nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda), fapta ce se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani. In plus, amenzile contraventionale pentru detinerea sau comercializarea de tigarete de contrabanda pot ajunge potrivit noilor reglementari la 100.000 lei, fata de 1500 pana de curand.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri