3 / 7

Sanatatea "la privat" isi mentine cresterile-record

„Esecul tau, bucuria mea” - cam asa s-ar putea traduce avantul pe care il iau operatorii de servicii medicale private pe fondul declinului sistemului sanitar de stat. „Campioni” ai ratelor de crestere si pana acum, lanturile de clinici se lauda si in prima jumatate a anului acesta cu procente la care alti jucatori din economie mai pot doar visa – de 20%-40%.

„In primul semestru ne-a mers binisor si am crescut cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a declarat pentru Wall-Street Robert Serban (foto), cofondatorul Gral Medical, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil. Daca si in perioada iulie-august avansul se va mentine la acelasi nivel, atunci operatorul va finaliza anul cu o cifra de afaceri de 14 milioane de euro.

Principalul motor de crestere este plata cu cash (veniturile generate de serviciile platite de pacient cu banii jos – n. red.), dar ne-a ajutat si faptul ca sistemul de stat se duce tot mai jos. Deocamdata suntem in grafic cu ceea ce ne-am bugetat la inceput de an si speram sa ne atingem tinta pentru 2010”, a mai spus Serban.

In ianuarie anul acesta, operatorul a anuntat ca mizeaza pentru 2010 pe o crestere de 50% a afacerilor, echivalentul a circa 15,3 milioane de euro, ajustarea asteptarilor la 14 milioane de euro in total fiind rezultatul direct al slabirii puterii de cumparare.

Si MedLife si-a propus o tinta de crestere de 40% a afacerilor pentru intregul an, pana in jurul a 40 de milioane de euro, iar rezultatele din primul semestru sunt in linie cu asteptarile. „Cred ca piata de servicii medicale a crescut cu 20% in ansamblu”, spune Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedLife.

O tendinta clara in primul semestru a fost sporirea incasarilor din segmentul de retail (pacienti care nu au abonament la clinicile MedLife si platesc pentru serviciile de care beneficiaza) si scaderea celor din segmentul corporate (abonamentele de sanatate pe care firmele le platesc pentru angajatii lor). Declinul abonamentelor de tip corporate s-a facut simtit inca de anul trecut, cand companiile au inceput sa reduca din costuri si faca disponibilizari.

„Desi pachetele de sanatate reprezinta un beneficiu pe care salariatii il cer companiilor, criza financiara a avut un impact major asupra mediului privat si a determinat angajatii sa renunte la aceste pachete", explica anterior Marcu.

Desi rezultatele din primul semestru sunt conform bugetului, Mihai Marcu spune ca sezonul de vara este unul de varf. „In luna iulie, este omor la MedLife. Spitalele nu mai au de niciunele”, puncteaza presedintele CA al MedLife, care tocmai a anuntat un program de investitii cifrat la 20 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani.

Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare PMR, sectorul romanesc de servicii medicale private va inregistra anul acesta o crestere de 13% fata de cel precedent, pana la 373 de milioane de euro, perspectivele pentru 2012 indicand o valoare de 609 milioane de euro, pe fondul deteriorarii sistemului sanitar de stat.

Pe piata serviciilor medicale private, cei mai mari jucatori sunt MedLife, Medicover, Euromedic, Centrul Medical Unirea, Gral Medical si Sanador.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri