7 / 8

Care sunt previziunile Petrom pentru intregul an?

La nivel mondial, Petrom se asteapta ca, in 2010, pretul titeiului sa ramana volatil, osciland intre 70 si 85 dolari/bbl.

"Avand in vedere volatilitatea mediului economic, ne asteptam ca moneda euro sa se deprecieze usor fata de moneda nationala si de dolar. Se estimeaza ca piata produselor din rafinare se va mentine dificila pe parcursul anului 2010, in pofida revenirii de la inceputul anului. Se preconizeaza ca nivelul vanzarilor si al marjelor in activitatea de marketing va ramane sub presiune pana cand semne clare de revigorare economica vor deveni mai vizibile", se precizeaza in raportul financiar al companiei.

Oficialii companiei au mai declarat ca in Romania, ca urmare a masurilor de austeritate implementate de guvern, este de asteptat o accentuare a contractiei consumului atat in sectorul public, cat si in cel privat. Potrivit informatiilor declaratiilor Marianei Gheorghe, citate de Mediafax, vanzarile de carburanti auto catre populatie ar putea scadea in acest an cu 10%.

Acest fapt va influenta negativ cresterea PIB, care ar putea inregistra o contractie de aproximativ 3% in acest an. "In plus, cresterea TVA-ului, incepand cu luna iulie, ar putea influenta considerabil consumul in sectorul privat. Perspectivele privind piata muncii continua sa fie destul de pesimiste, dat fiind ca redresarea economica pare a se produce abia anul viitor", au mai precizat reprezentantii companiei petroliere.

Pentru a proteja partial fluxul de numerar al companiei in 2010, Petrom a angajat in T2 din 2009 instrumente de acoperire a riscului pentru aproximativ 38.000 bbl/zi, ce asigura, pentru cantitatea mentionata, un nivel de minim 54 dolari/bbl si un nivel maxim de 75 dolari/bbl al pretului la titei (structura de cost zero).

"Vom continua programul investitional, cu un buget de investitii planificat pentru 2010 in valoare de 6,9 miliarde de lei pentru OMV Petrom S.A. In plus, vom urmari implementarea majorarii cu pana la 600 milioane de euro a capitalului social, conform autorizarii primite din partea actionarilor, la AGA din data de 29 aprilie 2010, aliniindu-ne actiunile la initiativa statului de a-si vinde o parte din participatia detinuta in Petrom (11,84%)", conform documentului oficial.

Oficialii Petrom au mai spus ca in privinta activitatilor de explorare si productie, eforturile investitionale se vor intensifica in a doua parte a anului, concentrandu-se pe forajul sondelor de dezvoltare si productie, reparatii capitale la sonde, instalatii pentru productie si infrastructura.

"Preconizam ca activitatea de explorare se va intensifica in 2010 comparativ cu 2009. Programul de foraj de explorare include saparea a 11 sonde de explorare si evaluare, cu accent pe prospectiunile mai extinse si cu impact mai puternic, situate in zone la adancimi mai mari, neexplorate", au adaugat oficialii companiei.

In prezent, prospectiunile de seismica 3D din zona Moreni sunt in curs de desfasurare si vor continua pe parcursul anului 2010. Datele de seismica 3D achizitionate in zona de apa adanca din perimetrul offshore Neptun, explorat in parteneriat cu ExxonMobil, vor fi evaluate
in 2010 in vederea identificarii de prospecte.

In ceea ce priveste proiectele, se va pune accentul pe finalizarea proiectului de deblocare a productiei de gaze de la Hurezani, pe proiectele de redezvoltare a zacamintelor si de optimizare a structurii organizationale. In Kazakstan, preconizam ca achizitiile de seismica 3D din cadrul zacamantului Kultuk vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2010.

In sectorul de rafinare, oficialii Petrom au declarat ca vor continua operarea flexibila a rafinariilor, optimizand importurile de titei. "In consecinta, in 2010 vom continua sa operam rafinaria Arpechim in functie de necesitati, in corelatie cu evolutia marjelor si a cererii pe piata. In urmatoarele luni din 2010 vom continua strategia revizuita la Petrobrazi, avansand cu lucrarile de modernizare la instalatia de distilare a titeiului", potrivit informatiilor oficiale.

In sectorul marketing, Petrom se va axa in 2010 pe optimizarea operatiunilor si cresterea eficientei, concentrandu-ne pe procesul de consolidare a activitatilor de marketing a grupului in Romania. Scaderea semnificativa a cererii de combustibili, observata la sfarsitul anului 2009, s-a accentuat la inceputul anului 2010. Astfel, evolutia pietei de combustibili este de asteptat sa ramana dificila, reflectand dezvoltarea economica din Romania, cred oficialii companiei petroliere.

In privinta diviziei de Gaze si Energie (G&E) Petrom va continua constructia centralei electrice de la Brazi, programata a fi pusa in functiune spre sfarsitul anului 2011. Compania se va concentra pe construirea parcului eolian achizitionat in Dobrogea, estimat a se finaliza la mijlocul anului 2011.

"Prin intermediul acestui proiect, Petrom intentioneaza sa valorifice flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi, beneficiind de avantajele ambelor tehnologii. In activitatea de gaze naturale, consumul total al Romaniei in 2010 se preconizeaza a fi usor mai ridicat fata de 2009", au adaugat reprezentantii cele mai mari companii romanesti.

In prezent, pretul gazului pentru producatorii din Romania reprezinta aproximativ 40% din pretul gazului de import. Prin urmare, convergenta preturilor la gazele din productia autohtona si din import va constitui una din prioritatile Petrom in discutiile cu autoritatile romane.

Conform deciziei conducerii de a renunta la activitatile secundare, Petrom va inchide combinatul Doljchim inainte de sfarsitul anului 2010, iar pana atunci acesta va functiona dupa necesitatile impuse de specificul activitatii integrate a companiei petroliere.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de peste 260 de benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri