2 / 3

OMV Petrom are 15 centre nationale de consiliere a salariatilor

Asemenea BCR, Petrom a fost cumparata tot de catre un investitor austriac, grupul OMV, insa tranzactia a avut loc un an mai devreme, in 2004.

De asemenea, OMV a demarat un amplu proces de restructurare, care inca se afla in desfasurare, in urma caruia Petrom si-a redus numarul angajatilor, in perioada 2005 – 2007, cu peste 20.000 de oameni. Totodata, numele companiei a devenit OMV Petrom

“Perioada de restructurare si separarea de oameni raman cosmarile noptilor mele”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv al OMV Petrom, in cadrul unei conferinte organizate de fundatia Centrul de Dezvoltare Manageriala (CDM), in colaborare cu HR Club, asociatia profesionistilor de resurse umane din Romania.

Andreea Voinea, actualul sef pe HR la BCR, a fost cea care a condus inceputul procesului de restructurare al OMV Petrom.

In 2006, OMV Petrom a infiintat, sub coordonarea lui Voinea, o retea nationala de 15 centre de outplacement, cu scopul de a consilia angajatii disponibilizati in vederea obtinerii unui nou loc de munca sau dezvoltarii unui business propriu.

In intervalul 2006 – 2010, 11.000 dintre salariatii disponibilizati au trecut pragul centrelor de consiliere, iar 84% dintre ei si-au gasit un alt loc de munca.

Totodata, peste 450 din angajatii concediati au devenit antreprenori.

“Am investit peste 8,5 milioane de euro in centrele de tranzitie, inceapand cu 2006”, mentioneaza Gheorghe, cea mai puternic femeie executiv de pe piata locala.

De asemenea, Petrom a alocat nu mai putin de 40 mil. euro pentru formarea angajatilor, in ultimii cinci ani.

Totul a rezultat intr-o crestere a productivitatii cu doua treimi, de la 150.000 de lei per angajat in 2006, la 250.000 de lei, in 2010.

Restructurarea companiei a avut ca scop si intinerirea echipei. Daca in 2004, 0,03% din managerii OMV Petrom aveau peste 40 de ani, ponderea celor sub 40 de ani care ocupa functii de conducere in companiei a ajuns la 25%.

In prezent, compania are 1.200 de manageri, 30% fiind femei.

“Cred ca fara un management performant, nicio companie nu poate avea succes”, este de parere Mariana Gheorghe.

Compania are circa 27.000 de salariati.

“Ajustarile de personal vor continua, insa nu vor mai avea loc disponibilizari masive”, mai spune Gheorge.

OMV Petrom a inregistrat o cifra de afaceri de peste trei mld. euro in 2009, fiind a treia companie ca marime de pe piata locala, dupa BCR si BRD – Groupe Societe Generale.

Sursa foto: Petrom

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri