2 / 3

Ce inseamna taxe mai mici in Bulgaria?

Bulgaria reprezinta, in prezent, o atractie financiara pentru investitori, in contextul in care, dispune de unul dintre cele mai mici impozite din Uniunea Europeana pentru profitul companiilor, de numai 10%, iar impozitul pe dividende este de 5 %, comparativ cu 16% cat este in Romania.

De asemenea, firmele din Bulgaria nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator. Tot pana la 31 martie, societatile trebuie sa plateasca si impozitul pe profit anual.

Astfel, fiscalitatea mult mai relaxata, birocratia mai mica, costurile mult mai mici cu forta de munca, preturi mai mici ale proprietatilor si chiriilor sau capitalul minim de 1 euro necesar la constituirea unei societati sunt doar cateva dintre motivele pentru relocarea sau infiintarea unor societati comerciale in Bulgaria.

Ce inseamna taxe mai mici in Bulgaria?





In plus, exista un plafon de scutire a platii TVA. Inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 euro) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni. Codul TVA este numarul de inregistrare al firmei la care se adauga prefixul BG.

La constituire, nici o firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior. Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre Fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara.

Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat – 200 euro.

Pentru administratorul firmei care este unul din asociati, dar nu este bulgar, se plateste o asigurare de 50 euro/luna. Daca administratorul este bulgar este necesar sa fie salariat al firmei, iar asigurarea este inclusa in impozitul pe salariu.

De exemplu, o societate comerciala SRL , avand ca obiect de activitate “productie de mobila”, cu un fond de salarii de 45.000 lei pentru un numar mediu de salariati de 25, taxele si impozitele pentru salarii in Romania sunt de aproximativ 27.900 lei. in Bulgaria, acestea ajung la aproximativ 15.300 lei.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri