2 / 4

De unde poate veni revenirea

In opinia lui Stefan Damian, Romania este favorizata, in primul rand, de revenirea celorlalte piete europene - reluarea cresterii economice din anumite state europene influenteaza favorabil si disponibilitatea pentru investitii, implicit fuziuni si achizitii.

In al doilea rand, piata ofera in continuare diverse oportunitati in domenii precum sectorul energetic, care va atrage cu siguranta noi investitori cu capacitatea de a dezvolta proiecte in domeniu, indeosebi in energia regenerabila, dar si in alte domenii precum resursele naturale, IT si telecomunicatiile, transporturile si infrastructura, sectorul bunurilor de larg consum/comert. “Important este si ca o serie de alte investitii majore, cu efecte directe benefice in economie, sa fie continuate si/sau implementate, precum proiectul AGRI, proiectul Rosia Montana, proiectul privind dezvoltarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda”, adauga Damian.

Intr-adevar, crede avocatul, perioada mai mare de incheiere a tranzactiilor este una dintre consecintele directe ale crizei economice. Astfel, o serie de factori negativi precum lipsa lichiditatilor si greutatea in a obtine sursele de finantare pentru proiectele de achizitii, dificultatea de a ajunge la un consens asupra pretului potrivit al tranzactiei, dar si factori externi - precum instabilitatea legislativa si prognozele economice nefavorabile, incertitudinile legate de capacitatea reala a Romaniei de redresare economica pe termen scurt au condus la amanarea anumitor proiecte de fuziuni si achizitii majore, blocarea sau chiar anularea unor investitii importante pentru Romania.

“In egala masura insa, experienta a dovedit ca se pot incheia deal-uri „fulger” si in conditii de vicisitudine economica dar si in perioade de boom economic, ceea ce conteaza pana la urma este consensul dintre parti si existenta mijloacelor financiare pentru realizarea achizitiei”, mai spus Stefan Damian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri