3 / 4

Private equity, banking si imobiliare

In ceea ce priveste fondurile de private equity, Stefan Damian remarca un interes ceva mai crescut al investitorilor financiari in 2010 fata de anul trecut. “Probabil ca interesul pentru piata locala va cunoaste o crestere usoara in perioada urmatoare. Personal, insa, as paria tot pe investitorii strategici si in 2011”, afirma avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Tranzactiile din domeniul bancar reprezinta in Europa de Vest cea mai mare proportie in volumul total al activitatii de M&A din acest an. Care sunt insa tendintele pe piata romaneasca? „Greu de facut o prognoza. Daca ne uitam la ultimii doi ani, vom vedea putine tranzactii suta la suta domestice in domeniul bancar. Au fost incercari timide, ceva reusite cum sunt intrarea Bank of Cyprus in actionariatul Bancii Transilvania, dar cam atat. In 2009-2010, tranzactiile M&A in domeniul bancar din Romania au fost in mare masura determinate sau consecinte ale unor tranzactii la nivel european (achizitii sau fuziuni la nivel european ce au produs efecte si in Romania)”, spune Stefan Damian.

Trendul este greu de anticipat si depinde de foarte multi factori atat interni (revenirea economica, revirimentul creditarii), cat si externi (soliditatea bancilor, noile cerinte prudentiale - Basel III). „Personal, nu pariez pe un reviriment semnificativ al M&A-ului in domeniul bancar, cel putin nu pentru 2011”.

Analistii si consultantii anticipeaza ca numarul falimentelor din imobiliare va fi mai mare in 2011 comparativ cu 2010, iar Stefan Damian crede ca sectorul rezidential va ramane in continuare cel mai expus si anul viitor si este posibil sa asistam la un numar mai mare de falimente si insolvente din aceasta zona. Cat despre segmentul de birouri, ca si in ultimii ani, cladirile de calitate, de clasa A, situate in zona ultracentrala nu vor intampina probleme.

Activitatea casei de avocatura in 2010
s-a concentrat pe consultanta acordata clientilor din zona de real estate in gestionarea portofoliilor imobiliare, inclusiv aspecte de administrare a proprietatilor („property management”), identificarea solutiilor de optimizare fiscala, finantarea sau refinantarea unor proiecte existente, precum si servicii de asistenta si reprezentare in diverse litigii si proceduri arbitrale. O alta componenta a activitatii Tuca Zbarcea & Asociatii a constituit-o consultanta acordata in legatura cu proiecte investitionale de anvergura in domeniul energiei, infrastructurii, mineritului, pentru gestionarea tuturor aspectelor legate de asigurarea locatiei pentru investitie (achizitii, inchirieri, concesiuni, exproprieri), precum si in implementarea propriu-zisa a acestor proiecte (derularea activitatilor de constructie, etc).

„Dupa cum se stie, au fost relativ putine tranzactii imobiliare pe parcursul anului in curs si nu cred ca situatia se va imbunatati semnificativ anul viitor. Din pacate, marii investitori institutionali si dezvoltatori vor continua sa ocoleasca Romania si in perioada urmatoare, in favoarea Cehiei sau Polonei. Primele semne ale unei reveniri in domeniu ar putea sa apara abia din a doua jumatate a lui 2011”, afirma Stefan Damian.

Casa de avocatura ca continua in 2011 activitatea in principal pe coordonatele din 2010, totodata insa avocatii se asteapta la cresterea volumului de lucru in legatura cu diferite proiecte de investitii, in special in zona de birouri / retail.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri