2 / 4

Provocarile din 2011

Cei trei producatori de ciment sunt constienti ca 2011 va continua sa fie un an dificil, dar se asteapta la o evolutie mai buna a pietei decat 2010.

“Vremea ramane factorul cel mai important, dupa aspectele legate de incertitudinea economica. Conditiile pentru revenirea investitiilor private sunt intrunite, mai putin apetitul pentru risc. Modelul parteneriatelor public – private sunt, de asemenea, o solutie de relansare a constructiilor in Romania, deopotriva cu abilitatea de a fructifica oportunitatile de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei de catre Uniunea Europeana”, este de parere Philippe Questiaux, seful Lafarge Romania.

Lipsa de vizibilitate pe termen scurt in ceea ce priveste investitiile pe care le va realiza statul in infrastructura este vazuta de Markus Wirth, de la Holcim, ca principalul impediment pentru o revenire a pietei in 2011.

”Acesta (investitiile in infrastructura – n.red.) este un domeniu in care ne aflam cu mult sub media europeana si care este definitoriu pentru impulsionarea dezvoltarii economice ulterioare. Contam foarte mult pe angajamentul Guvernului de a acorda prioritate investitiilor de infrastructura, mai ales celor cofinantate cu fonduri de la Uniunea Europeana. Daca Guvernul se va concentra pe aceste investitii in prima jumatate a anului, ar putea crea un context favorabil pentru investitii din partea sectorului privat in al doilea semestru”, explica Wirth.

2012 este anul de la care se va putea vorbi, probabil, de o revenirea sanatoasa pe crestere a pietei, considera si Mihai Rohan, de la Carpactcement.


"Probabil ca abia din 2012 vom putea vorbi de o revenire sanatoasa pe crestere a pietei, intrucat avem atatea oportunitati si nevoi mult mai mari de investitii fata de foarte multe alte tari”, spune Rohan (foto).

In tot acest context, producatorii de ciment vad 2011 ca pe un an plin de provocari, atat in ceea ce priveste propriile afaceri, cat si peisajul economic general.

“Scaderea insemnata a cererii de materiale de constructii, ca urmare a intarzierii demararii marilor proiecte de infrastructura, diminuarea pretului la aceste produse (in incercarea de a contracara micsorarea cererii si de a atrage clienti), alaturi de accesul greu la credite sunt printre cele mai insemnate probleme pe care le intampina producatorii de materiale de constructii”, crede Rohan.

Economist Intelligence Unit (EIU) estimeaza ca economia locala a scazut cu 2% in 2010
, iar in 2011 Produsul Intern Brut (PIB) isi va reveni intr-un ritm lent.

“Pentru compania noastra, scaderea economica a avut un efect direct asupra capacitatii noastre de a recupera investitiile pe care le-am realizat in ultimii cinci ani. O alta provocare pentru anul 2011 va fi majorarea pretului materiilor prime (combustibil, carbuni etc.), care detin o pondere ridicata in costurile noastre de productie”, afirma Markus Wirth, de la Holcim.

In cazul Lafarge Romania, principalele preocupari pentru 2011 vor fi cele referitoare la activitatea curenta a companiei, care si-a propus sa continue demersurile intreprinse in anii anteriori. Pentru a face fata contextului economic, compania a implementat in 2010 si in 2009 un set de masuri care a prevazut un management mai bun al costurilor, externalizarea unor lucrari industriale, gestionarea achizitiilor de bunuri si servicii industriale si non-industriale, cresterea eficientei in administrarea stocurilor si optimizarea bugetului de resurse umane la conditiile actuale.

"Pentru 2011 avem de consolidat aceste practici si bunele rezultate obtinute, in egala masura cu identificarea unor segmente din piata, insuficient explorate pana in acest moment", declara Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri