12 / 13

Investitii in sanatatea populatiei din Romania

UE contribuie foarte mult in domeniul in sanatatii atat cu resurse financiare, cat si cu expertiza. Doua exemple recente in care UE investeste in sanatatea populatiei din Romania pot fi:

  • Pentru spitalele regionale din Craiova, Iasi si Cluj-Napoca UE asigura 150 milioane de euro;
  • Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “Sf. Aposotol Andrei” din Galati beneficiaza de investitii de aproape 70 milioane lei prin lansarea unui proiect finantat din fonduri europene, dar si guvernamentale.

Pe langa investitii mari, UE are bine stabilit un program in domeniul sanatatii prin care este obligata sa se asigure ca sanatatea umana este protejata in cadrul tuturor domeniilor sale de politica si sa coopereze cu statele membre pentru a imbunatati sanatatea publica, pentru a preveni bolile si pentru a elimina sursele de pericol la adresa sanatatii fizice si mintale.


Programul UE in domeniul sanatatii defineste strategia pentru garantarea unei asistente medicale si a unei stari bune de sanatate. Aceasta se incadreaza in strategia globala Europa 2020 pentru o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, care sa promoveze cresterea pentru toti.


Acest program este un instrument de finantare care sprijina cooperarea intre tarile UE. Cu un buget de 449,4 milioane euro si 23 de domenii prioritare, programul in domeniul sanatatii are patru obiective specifice:

  • sa promoveze sanatatea, sa previna bolile si sa favorizeze adoptarea unor stiluri de viata sanatoase, prin integrarea chestiunilor legate de sanatate in toate politicile;
  • sa ii protejeze pe cetateni de amenintarile transfrontaliere grave la adresa sanatatii;
  • sa contribuie la dezvoltarea unor sisteme de sanatate inovatoare, eficiente si sustenabile;
  • sa faciliteze accesul la asistenta medicala mai sigura si de mai buna calitate pentru cetatenii Uniunii.

Totodata, ca membru al UE, fiecare roman poate beneficia de un card european de asigurari sociale de sanatate. Cardul european de sanatate este un card gratuit cu ajutorul caruia, la nevoie, poti beneficia de serviciile acordate de unitati medicale de stat in timpul unei sederi temporare in oricare dintre cele 28 de state membre ale UE.


Sursa foto: Shutterstock / PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri