2 / 7

Brokerii: Prabusirea economiei va trece neobservata de bursa

Desi cifrele INS vin sa alimenteze estimarile negative privind starea economiei, specialistii sustin ideea ca Bursa se coreleaza foarte puternic cu evolutiile de pe pietele externe, aceasta stire fiind deja inclusa in pret si nevand un impact vizibil.

“Stirea nu va avea un impact semnificativ asupra bursei, aceasta scadere a economiei a fost deja inclusa in preturile de acum. BVB merge in continuare dupa evolutiile straine, nu ne-am decorelat inca. Odata cu stabilizarea acestora, va reveni si apetitul investitorilor straini pentru Romania si acest lucru s-a vazut in evolutiile si lichiditatile din ultimele saptamani”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu (foto), manager la Vienna Investment Trust.

Saptamana trecuta a adus corectii majore la BVB, excluzand sedinta de vineri, cand am asistat la reveniri destul de importante in prima parte a sedintei, usor diminuate dupa jumatatea zilei. Astfel, in patru zile, indicii au pierdut peste 10%, BET-FI inregistrand o scadere cumulata mai mare de 15%.

“Bursa de Valori Bucuresti este mai mult influentata de evolutiile pietelor externe decat de stirile macroeconomice., deci nu vad sa fie influente majore ale stirii despre scaderea economiei”, considera Razvan Pasol, managerul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Scaderea economiei a fost mult sub previziunile analistilor. Astfel, acum o saptamana, analistii Raiffeisen Bank estimau ca economia tarii a suferit o scadere cuprinsa intre 2 si 3,5% in primul trimestru.

"Pe termen scurt si mediu impactul se va simti destul de timid in piata, asteptarile privind reculul economiei in primul trimestru situandu-se undeva in jur de -5%. Vestea nu este deloc imbucuratoare, dar evolutia bursei de la incepul crizei si pana acum a inclus cred si posibile scaderi ale economiei mai mari decat aceasta, astfel incat indicatorii macroeconomici vor influenta mai putin piata noastra decat evenimentele de pe pietele externe, atitudinea speculativa sau panica si exuberanta", considera Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

El se asteapta ca sedintele viitoare sa mearga cumva in nota evolutiilor pietelor externe, dar cu particularitatile aparte ale speculatorilor autohtoni. "Se vor simti probabil in piata momente de panica sau exuberanta daca vom vedea volatilitate pe bursele straine. Ar fi bine sa avem parte de o consolidare in jurul acestor niveluri dupa tot ce s-a intamplat in ultimele doua luni, dar agitatia continua si practic se merge cu asteptarile de la o zi la alta", a continuat Necula.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri