2 / 8

Reactii din mediul de afaceri

Sorin Minea (foto), presedintele Angst, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a mezelurilor, a declarat ca, in mediul privat, atunci cand un manager nu mai are solutii si nu detine un plan coerent de business este demis si inlocuit cu altul mai competent.

“Daca domnul Vladescu sustine ca statul nu mai are bani la buget pentru masuri de sustinere a sectorului privat si al afacerilor din Romania atunci ar trebui sa plece acasa. Asa se intampla si la privat, cand un manager nu are solutii este inlocuit cu un altul”, spune Minea.

De asemenea, acesta considera ca fiecare interventie de pana acum a statului in mediul privat a fost impartiala. “Statul a fost aproape intotdeauna incoerent in interventia sa in mediul de afaceri. S-a amestecat foarte mult, nu a fost impartial. Efectele interventiei sale se vad si acum – concurenta neloiala, evaziune fiscala. Tot ce mi-am dorit eu de la stat ca si parte a mediului de afaceri a fost o politica coerenta si sa nu mareasca taxele”, afirma presedintele Angst, pentru Wall-Street.

La randul sau, Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), afirma ca mediul de afaceri din Romania nu are nevoie de “lozinici, ci de fapte”.

“Guvernul nici nu a sustinut mediul de afaceri din Romania, nu a intreprins nicio masura in acest sens. In 2009, fostul coleg al domnului Vladescu, domnul Pogea, a adaugat dari. Problema este de a vrea, nu de a putea. Daca vor continua sa mearga pe astfel de masuri de scadere a salariilor, de introducere a unor taxe suplimentare vom asista in mod cert la o istorie a industriei romanesti”, crede Grapini.
In opinia sa, spiritul antreprenorial se mentine sau se poate dezvolta prin foarte multa incredere. “Am cerut guvernantilor sa-mi ofere un singur motiv pentru care as vrea sa investesc in continuare in Romania sau pentru care as vrea sa pornesc o afacere aici. Dupa 20 de ani, asteptarea mea, ca intreprinzator, a fost ca in fiecare etapa parcursa sa am o siguranta a business-ului meu. In ziua de azi ne intoarcem inapoi in timp, este mai putina siguranta din punctul de vedere al coerentei si exactitatii actului legislativ”, declara Maria Grapini.

Aceasta considera ca intreprinzatorii “sunt mereu cu sabia deasupra capului”, IMM-urile in special fiind supuse unei “avalanse de schimbari legislative greu de asimilat”. In plus, nu se observa niciun fel de imbunatatire a comunicarii si costurilor operationale ale institutiilor statului.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri