7 / 8

Managerii din IT: Mai este loc de masuri

“Cred ca mai poate lua masuri pentru ca simt ca ministerul condus de domnul Vladescu nu a sprijinit pana acum mediul privat. Decizia de a scadea veniturile bugetarilor si pensionarilor nu afecteaza direct mediul privat, dar nici nu il sustine. Guvernul trebuie sa incerce sa opreasca coruptia in ceea ce priveste modul in care se fac achizitiile bugetare, sa opreasca evaziunea fiscala si sa controleze averile personale ale angajatilor statului”, afirma Liviu Dan Dragan (foto), presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

In ceea ce priveste sprijinirea industriei de IT, Dragan afirma ca statul ar trebui sa gaseasca solutii pentru finantarea unor proiecte de guvernare electronica precum eRomania, un sistem informatic a carui realizare ar costa 500 de milioane de euro intre 2010 si 2013.

In urma cu doua saptamani Guvernul a propus ca masura prin care sa creasca incasarile la buget si impozitarea veniturilor programatorilor, companiile din zona de software fiind scutite de la plata acestor taxe din 2004.

In final, masura nu a fost insa inclusa in scrisoarea catre FMI, potrivit lui Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

“Daca s-ar fi decis astfel ar fi fost o tampenie, avand in vedere ca industria de IT este singura moderna din Romania. Este o industrie model, care face export si care aduce venituri la buget si care trebuie protejata” a mai spus oficialul ANIS.

Liviu Dan Dragan conduce si compania Totalsoft, producator de software de business, cu afaceri estimate sa ajunga la 24 de milioane de euro in acest an.

Pe de alta parte, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani, spune ca nu stie daca Guvernul poate face ceva, dar ar trebui macar sa incerce prin masuri directe sau indirecte sa sustina consumul si sa incurajeze exporturile.

“Chiar daca acum nu s-a hotarat sa se mareasca taxele, teama multor oameni de afaceri este ca din toamna se va ajunge la majorarea TVA si cotei unice. Pentru ca Guvernul a scazut veniturile pensionarilor si angajatilor bugetari, ceea ce va duce la diminuarea consumului si a veniturilor companiilor si implicit taxele platite de firme vor scadea. Si atunci guvernul isi va da seama ca cifrele calculate nu mai sunt valabile si va trebui sa ia noi masuri. Si vor fi tot masuri de inhibare a consumului si vom ajunge intr-o spirala”, afirma Marius Ghenea, presedintele si fondatorului Fit Distribution, grup care detine mai multe site-uri de comert electronic.

Printre masurile pe care le-ar lua antreprenorul se numara scaderea tuturor impozitelor in ceea ce priveste locurile de munca, sustinerea produselor romanesti si stimularea creditarii.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri