3 / 8

Mediul de afaceri: Pastrati impozitele la nivelul din prezent

Pe de alta parte, Dinel Boromir, directorul general al companiei de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau, sustine ca nu vede alte masuri pe care autoritatile le pot lua pentru sustinerea mediului de afaceri decat mentinerea taxelor la nivelul actual. “Daca pastreaza impozitele la acest nivel eu sunt multumit. In aceste vremuri de criza nu vad alte masuri. Ar fi insa dezastruos pentru mediul de afaceri daca ar apela la masura de majorare a taxelor”, spune Boromir.

Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al Albalact Alba Iulia, declara ca nemajorarea taxelor este un aspect pozitiv, insa ramane de vazut cat timp se va mentine aceasta decizie.

“Strict pe perioada aceasta de criza financiara nu au existat masuri concrete din partea guvernantilor care sa stimuleze afacerile. O spun fara speranta, amaraciunea multora dintre jucatorii din mediul de afaceri romanesc vine din faptul ca taxele se vor mari, daca nu acum, in cateva luni, cel tarziu anul viitor. Fiecare dintre noi va avea de suferit. Scaderea salariilor tuturor acestor bugetari va avea implicatii asupra consumului si implicit al business-urilor”, considera Ciurtin.

Potrivit acestuia, una dintre masurile care ar fi trebuit luate ar fi fost un control mult mai aspru al economiei negre si gri, care afecteaza atat statul, cat si producatorii, ducand la concurenta neloiala in piata.

“Daca nu platesti taxe si nu iti achiti datoriile nu ti se intampla nimic in Romania. Cred ca se pot gasi solutii multe, insa guvernantii ar trebui sa fie mai atenti la ce se discuta in mediul de afaceri, la solutiile propuse de companii in discutiile cu reprezentantii presei. Au fost multe solutii propuse, unele bune si chiar foarte bune, insa nu s-a facut nimic”, mai spune Raul Ciurtin (foto).

"Pozitia ministrului de Finante este indreptatita partial, avand in vedere ca bugetul de stat nu dispune de fonduri suficiente. Cu toate acestea, ministrul dispune de parghiile prin care sa ajute mediul de afaceri, iar totul tine de realizarea unei predictibilitati mai ridicate. Aceasta predictibilitate se poate realiza prin adoptarea din timp a bugetului pe anul viitor, precum si pe o adoptare rapida a eventualelor modificari legislative" , spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El adauga ca Finantele ar putea ajuta mediul de afaceri si prin plata comenzilor neonorate.

"De mai mult de un an, statul datoreaza 1,5 miliarde de euro sub forma unor comenzi neonorate catre diversi furnizori, cum ar fi cei care livreaza lapte in scoli. Statul are bani sa faca aceste plati, pentru ca exista fondurile europene care pot fi accesate in acest sens. Acesti bani s-ar multiplica in economia reala la 3-4 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta un ajutor foarte important pentru mediul de afaceri", mentioneaza Nicolescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri