4 / 8

Prima masura ar trebui sa fie reducerea evaziunii fiscale

Dan Ioan Popp (foto), presedintele companiei Impact Developer & Contractor, singurul dezvoltator listat la Bursa de Valori Bucuresti, nu este de acord cu afirmatia lui Sebastian Vladescu si spune ca statul are o paleta larga de masuri prin care influenteaza activitatea sau chiar sustine sectorul privat, dar marea majoritate a acestora fac trimitere la incasarile bugetare reale.

“Prima masura este sa se decida daca porneste campania de reducere a evaziunii fiscale, care face ca peste 40% din economia reala a Romaniei sa fie «cenusie sau chiar neagra» . Ori dispune angajarea prin concurs a unor profesionisti in domeniul colectarii de taxe, ori angajeaza firme private care sa fie platite pe baza de success”, ne-a explicat Popp.

A doua masura este reducerea semnificativa a cheltuielilor curente ale statului, inclusiv cheltuielile cu salariile si achizitiile publice. Pe baza analizei cost/efect, spune Popp, se poate intocmi o lista in 10 grupe de importanta a diverselor tipuri de cheltuieli, renuntand total, partial sau amanand acele cheltuieli care genereaza efect mic sau redus in economia reala.

A treia masura este sa stimuleze agentii economici direct, acordand prime sau ajutor de stat, sau indirect, reducand taxe sau impozite aferente muncii, profitului sau circulatiei, din domeniile cu efecte de antrenare mari si imediate in economie: automobile, energie, locuinte, agricultura si banci.

“A patra masura este ca statul sa stimuleze economia populatiei, increderea in economia romaneasca si orice activitate precum microintreprinderile sau prestarea de orice fel de activitati care presupune MUNCA, deci generarea de plusvaloare la nivelul gospodariilor populatiei”, a adaugat Dan Ioan Popp.

“Statul trebuie sa vanda cladiri, constructii si active”

Specific in domeniul constructiilor si al dezvoltarii imobiliare, seful Impact spune ca statul are active si nu are cash, fiind intr-o situatie de distressed assets, asfel incat prima masura care ar trebui luata ar fi sa vanda cat mai multe cladiri, constructii si activ . “Dupa revenire, peste patru-cinci ani, le va putea rascumpara, daca pretul viitor va fi convenabil, avand cheltuieli mult mai mici cu chiria”, explica Popp. O opinie similara a impartasit recent si omul de afaceri Dinu Patriciu, care a declarat ca statul ar putea obtine pana la 20 miliarde de euro din vanzarea proprietatilor imobiliare.

Tot in sectorul de real estate, Dan Ioan Popp spune ca statul trebuie sa stimuleze repornirea industriei constructiilor . “Sunt 8,1 milioane de locuinte si 7,8 milioane de proprietari. Daca fiecare face zugraveala, atunci se consuma circa 40 litri de amorsa si vopsea lavabila. Daca fiecare isi inlocuieste faianta si gresia, se consuma circa 30 plus 20 mp. Daca fiecare inlocuieste, parchetul se consuma circa 40 mp. Daca fiecare inlocuieste usile, este nevoie de circa patru usi de unitate. Daca fiecare inlocuieste ferestrele, este nevoie de circa 12 mp de locuinta si lista poate continua”, explica Popp.

Astfel, daca statul vrea sa castige mai mult, trebuie sa stimuleze cresterea interesului pentru renovare si construire. O masura prin care statul ar suporta nota de plata cu 10-20% din costul renovarii sau construirea de noi case ar putea duce la cresterea domeniului de la 2-3 miliarde la dublu sau chiar triplu, precizeaza Popp.

“Ca sa creasca industria la 10 miliarde de euro, statul se angajeaza sa aloce un miliard pentru stimulare, dar incaseaza 2,5 miliarde. Incasarea reala care ramane, de 1,5 miliarde de euro, este net superioara celei precedente, de 350 milioane de euro, cand statul nu sprijinea si nu urmarea procesul de punere in opera si edificare”, a mai spus presedintele Impact.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri