2 / 4

Pregatirea macroeconomica solida, o cerinta de baza

Adrian Stavaru (37 de ani) este director de investitii in cadrul Aegon incepand cu prima jumatate a anului 2008. Anterior, a ocupat functia de manager de portofoliu la societatea de administrare a investitiilor Globinvest si a realizat o serie de activitati de consultanta de business in Statele Unite.

El este responsabil de activitatea de investitii de la la Aegon SAFPAP, administratorul fondului privat de pensii Vital, si raspunde de implementarea politicii de investitii la nivelul fondului, ceea ce presupune partea de analiza, executie si raportare.

Adrian Stavaru (foto) a explicat ca, desi are o contributie importanta in luarea deciziilor, directorul de investitii implementeaza o politica de investitii prestabilita si aprobata de consiliile de administratie din companiile de pensii. Apoi, in limitele acesteia, deciziile de alocare strategice si tactice sunt luate in cadrul unei echipe restranse de specialisti, reuniti de obicei intr-un comitet de investitii.

"Pozitia presupune multa disciplina, rabdare si intelegere a mecanismelor de functionare e pietelor financiare. O pregatire macroeconomica solida e o cerinta de baza. Trebuie sa fie capabil sa ia decizii bune in conditii de informatii limitate, sa interpreteze o cantitate mare de date”, afirma Adrian Stavaru.

Activitatea sa zilnica, spune reprezentantul Aegon, este centrata in jurul implementarii strategiei de investiti a fondului, urmarind identificarea celor mai atractive oportunitati de plasament din perspectiva raportului rentabilitate/risc.

Adrian Stavaru si-a inceput cariera la Globinvest Cluj Napoca, societate care administreaza familia de fonduri Transilvania, ca economist - analist, iar prima mare tranzactie realizata a fost legata de lansarea pe piata romaneasca a unui fond inchis de actiuni cu expunere pe piete externe in anul 2007.

Obiectivul strategic a fost depasirea performantei Dow Jones STOXX 50, indice care urmareste evolutia celor mai mari companii europene si a urmarit in principal identificarea companiilor care se tranzactionau pe piata la preturi sub valoarea lor intrinseca (reala).

Valoarea investitiei a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar emitentii au fost companii listate pe bursele europene.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri