2 / 4

Avantaje si dezavantaje: Cine castiga sau pierde din adoptarea euro?

Un studiu de impact asupra adoptarii euro ar trebui sa arate care este momentul indicat pentru schimbarea leului cu moneda europeana, dar si care sunt avantajele si dezavantajele acestui proces. Cine castiga sau pierde din adoptarea euro?

"Principalul avantaj prin trecerea la euro este dat de eliminarea riscului valutar. Un alt avantaj ar putea rezulta din scaderea ratelor dobanzii (nu vor mai exista lei, ci doar euro si politica monetara va fi cea a Bancii Centrale Europene). Insa experienta tarilor din periferia Europei indica faptul ca piata s-ar putea sa nu accepte scaderea ratelor dobanzii daca economia respectiva este caracterizata de dezechilibre. Mai mult, sun tari (de exemplu Cehia) unde ratele de dobanda la moneda proprie sunt chiar mai mici decat cele la euro", mentioneaza Nicolaie Chidesciuc.

El subliniaza, inca, ca aspectele foarte des ignorate cand se discuta de adoptarea euro sunt cele legate de dezavantaje. Astfel, in opinia sa exista doua dezavantaje mari: pierderea independentei politicii monetare si fixarea cursului de schimb.

"Acestea doua presupun costuri foarte mari in cazul unei economii aflata intr-un nivel de dezvoltare mult mai redus decat zona euro. Practic, economia romaneasca are nevoie de o oarecare apropiere de cea din zona euro inainte de a ne gandi la adoptarea monedei unice. Altfel, s-ar putea sa nu mai crestem atat de rapid precum am reusi daca mai detinem instrumente de ajustare", explica economistul ING.

Chidesciuc considera ca si eventuala scadere a ratelor dobanzii este un dezavantaj pe termen mediu-lung daca economia nu este pregatita sa adopte euro (ex: Grecia, Irlanda) din cauza ca ccaderea costului creditelor ar presupune atragerea a tot mai multe imprumuturi ieftine si obtinerea, astfel, a unei cresteri economice mari pe un orizont de timp scurt-mediu. Insa, pe termen mediu-lung se ajunge la amplificarea dezechilibrelor si la un eventual proces foarte dureros de ajustare.

Amplificarea dezechilibrelor s-ar putea observa prin largirea deficitelor de cont curent sau majorarea deficitului bugetar, iar ajustarile s-ar putea realiza prin scaderi de salarii si restrictivitate fiscala.

Desi este clar ca nu suntem pregatiti pentru adoptarea euro, iar indicatorii macroeconomici confirma acest lucru, autoritatile continua sa promoveze adoptarea euro de la 1 ianuarie 2015 si propun ca euro sa circule in paralel cu moneda nationala in 2015.

"Circulatia in paralel pe o perioada de cateva luni presupune afisarea preturilor in ambele monede, acceptarea de plata atat cu o moneda, cat si cu cealalta. Practic, cu cat circula mai mult in paralel cele doua monede, cu atat este mai mare confuzia", precizeaza reprezentantul ING.

A incerca sa aflam care o sa fie cursul de schimb la momentul adoptarii euro este greu, dar, in opinia economistului ING, daca adoptarea euro se va face peste mai multi ani este plauzibili sa ne asteptam la un curs EUR/RON mult mai scazut decat cel actual.

"Insa, depinde foarte mult si de cum va evolua inflatia. Daca Romania nu va reusi sa obtina o rata a inflatiei relativ scazuta (3-4-5%) un timp indelungat, atunci nu este exclus sa avem nevoie de depreciere nominala pentru a compensa aprecierea reala a leului (atunci cand inflatia in Romania este multa mai mare fata de cea din zona euro, leul sa intareste real fata de euro)", explica Nicolaie Chidesciuc.

Conversia se va face la paritatea care va fi decisa la momentul adoptarii euro si, din perspectiva persoanelor cu credite apar dezavantaje sau avantaje. O scadere a cursului EUR/RON implica un volum al creditului in euro mai mare pentru cei care s-au imprumutat in moneda nationala, insa acest aspect ar putea fi compensat de scaderea ratei dobanzii la euro fata de cea la lei. In sens opus, cei care au credite in euro vor scapa de riscul de curs de schimb.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri