2 / 4

Protejarea locuintei este o prioritate

"Consider ca romanii inca nu si-au pierdut uzul ratiunii. Care primar ar amenda un pensionar care se straduieste sa treaca de la o luna la alta? Cand cauti bani de paine credeti ca prioritara e asigurarea?", a intrebat un cititor din Targu Mures, mentionand faptul ca daca "in jumatate de tara ar fi miscari seismice dezastrul ar fi atat de mare ca nu ar mai avea cine sa onoreze asigurarea".

"Problema ridicata de dumneavoastra este una intr-adevar spinoasa. Sunt multe persoane care nu-si permit aceasta polita obligatorie a locuintelor, acest lucru, a te asigura, neexistand pentru majoritatea dintre ei", a raspuns Catalin Dragut (foto).

El a argumentat, de asemenea, ca orice persoana ar trebuie sa constientizeze necesitatea incheierii unei asigurari si importanta locuintei pe care o detin si deci, orice tip de asigurare obligatorie sau facultativa este benefica.

"Eu consider ca protejarea locuintei este o prioritate. Stiu ca sunt multi pensionari care o duc greu, dar costul unei polite este de aproximativ 80 de lei si poate fi platita si in rate daca se alege varianta incheierii unei asigurari facultative care sa aiba exact aceleasi riscuri ca cele din polita PAID. O valoare de 20 de lei la fiecare 3 luni nu cred ca poate fi considerata foarte mare.

Pana la urma, riscul este ca in momentul in care s-ar produce un cutremur ati ramane fara locuinta. Banii pentru asigurare nu se duc la stat si nu statul despagubeste in cazul aparitiei calamitatilor", a adaugat Viorel Vasile, managing partner Safety Broker.

De ce suntem obligati sa ne asiguram pentru cele trei tipuri de risc?

Un cititor din Brasov a adus in dicutie specificul zonei in care locuieste, unde "probabilitatea inundatiilor este aproape de zero" si a argumentat ca asigurarile obligatorii ar trebui tratate in functie de factorii specifici si nu generalizari pentru o contributie cat mai mare si risc inexistent.

"De ce suntem obligati sa ne asiguram pentru cele trei tipuri de risc? Luati va rog datele statistice incepand cu secolul 19, alunecarile de teren pentru zonele cu constructii de locuit (n.r. din Brasov) sunt efectiv nule deoarece din punct de vedere al sistematizarii si al calculelor geotehnice practic nu exista cladiri de locuit in astfel de zone iar in ceea ce priveste cutremurele daca doreste cineva sa se informeze in proiectarea constructiilor se ia in calcul cel mai mic ceficient (daca nu ma insel se calculeaza la gradul maxim 7)", a spus cititorul din Brasov.

Catalin Dragut a fost de acord ca din punct de vedere tehnic comentariul se sustine, insa principul in asigurari este legea numerelor mari. "Colectam de la multi pentru a-i despagubi pe cei loviti de daune. Ce s-ar fi putut analiza altfel, ar fi fost primele de asigurare care s-ar fi putut diferentia in functie de zonele de risc la cutremur si nu numai", a spus managerul Generali.

In acelasi timp, Viorel Vasile a adus in discutie caracterul social implicit al Legii 248/2010. "Se colecteaza prime de la toti proprietarii si sunt despagubiti cei care sufera de pe urma calamitatilor naturale". Pentru cazuri specifice, precum cel de mai sus, el a recomandat achizitia unei asigurari facultative si, cu aceasta ocazie, selectia si a altor riscuri necuprinse in polita obligatorie - gen incendiu, inundatie de la apa de conducta, raspundere civila etc.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri