3 / 5

Cresterea economica – agricultura va prelua rolul exporturilor

Analistii intervievati de Wall-Street.ro vad in cazul Romaniei o crestere economica cuprinsa intre 1,5% si 1,8% in acest an, dar cu riscuri semnificative in sensul unui avans al PIB inferior nivelul de 1,5%.

„Exista riscuri semnificative in sensul unei crestere economice inferioare nivelului de 1,5%, din cauza evolutiilor externe, insa este posibil ca agricultura sa compenseze pierderea de exporturi”, a declarat Chidesciuc.

Totodata, analistii Volksbank estimeaza o crestere economica intre 1,5% si 1,7% in 2011.

„Ne asteptam la o crestere economica superioara in T3 comparativ cu T2, ca urmare a unui aport pozitiv al agriculturii si exporturilor, precum si al taxelor nete, in timp ce in T4 este posibil sa avem o performanta pozitiva mai slaba a economiei, datorita incetinirii ritmului de crestere al industriei si exporturilor”, a precizat Hancila.

In schimb, UniCredit Tiriac Bank isi mentine prognoza de crestere economica pentru acest an la 1,8%.

„Desi contributia industriei se va reduce din cauza incetinirii activitatii economice in Uniunea Europeana, productia agricola foarte buna si efectul de baza pozitiv ar trebui sa compenseze ponderea mai mica a industrie in realizarea valorii adaugate brute. Efectul de baza se refera la comparatia cu semestrul al doilea 2010, cand masurile de austeritate fiscala au afectat cererea interna”, a afirmat Dan Bucsa.

BCR estimeaza o crestere economica de 1,4% in acest an si de 2,9% in 2012.

„Ne punem mari sperante in 2012 in segmentul constructiilor, mai ales in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura”, a mentionat Lucian Anghel (foto), economistul-sef al BCR.

Potrivit BCR, un miliard de euro investiti in infrastructura la inceputul lui 2012 ar insemna un plus in PIB de 0,5 – 0,7 puncte procentuale in primii doi ani si de 0,9 – 1 puncte procentuale in cinci ani de zile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri