1 / 12

10. Ucraina

Beijing 2008: 7 medalii de aur

Estimare Goldman Sachs
Londra 2012:
9 medalii de aur

Diferenta:
+2 medalii

PIB 2011:
157,611 mld. dolari
PIB/cap de locuitor: 3.483,10 dolari

Dincolo de venituri, ne intrebam ce anume predispune tarile cu un PIB pe cap de locuitor mai ridicat la succesul olimpic? Pesupunem ca raspunsul vizeaza factori legati de cultura locala sportiva, facilitati si infrastructura si antrenament, care faciliteaza imbunatatirea performantei sportive.

Dar, la un nivel fundamental exista conditii de baza care permit, in primul rand, ca factori enuntati anterior sa se produca: conditiile politice, stabilitatea macroeconomica, conditiile macroeconomice, capitalul uman, tehnologia disponibila si mediul microeconomic, arata Goldman Sachs.

Analiza realizata de Goldman Sachs cu ajutorul unui model econometric construit pe baza de regresie evidentiaza doua tipare in ceea ce priveste propensiunea tarilor participante la Jocurile Olimpice de a castiga medalii de aur, la diferite discipline sportive.

In primul, statele cu economii ale caror rate de crestere sunt ridicate, similar si veniturilor disponibile ale populatiei, au o probabilitate mai mare sa castige multe medalii de aur, iar, in al doilea, tara care gazduieste evenimentul cunoaste un avans considerabil in numarul de medalii de aur castigate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri