2 / 5

Melania Hancila, Volksbank

Per ansamblu, cursul ar trebui sa se mentina in banda 4.4-4.6 anul viitor, deoarece fundamentele economiei romanesti vor ramane relativ neschimbate fata de anul acesta sau chiar exista posibilitatea unor usoare imbunatatiri la nivelul cresterii economice si al fluxurilor de capitaluri, in cazul in care se inregistreaza progrese in cadrul zonei euro. Totusi, trebuie sa ne pregatim si pentru perioadele de volatilitate ale cursului, riscurile fiind in principal de depreciere a leului, in cazul in care revine instabilitatea politica sau apar rupturi in cadrul zonei euro.

Presiunile de depreciere asupra monedei nationale se vor mentine ridicate si anul viitor, fiind influentate de calitatea politicilor fiscale si economice care influenteaza direct si cresterea cererii interne, precum si performanta exporturilor si numarul de locuri de munca nou create in economie. Dupa cum s-a putut observa si in aceasta vara, cel mai mare risc de depreciere al monedei nationale este indus de instabilitatea politica si institutionala, precum si de impredictibilitatea politicilor fiscale, astfel ca atat investitorii straini cat si companiile locale au amanat anumite planuri de investitii in tara noastra pana dupa alegerile parlamentare, pentru a vedea care va fi strategia fiscala a guvernului nou format.

Riscul primordial asupra stabilitatii cursului il reprezinta situatia creata la nivelul Uniunii Europene si o eventuala dezbinare la nivelul zonei euro, fie ea si partiala ar putea determina o depreciere substantiala a leului, insa este dificil de estimat impactul real, deoarece deocamdata nu cunoaste nimeni deznodamantul situatiei europene, mai ales ca este o situatie fara precedent si imposibil de estimat prin modelare econometrica. Totusi, scenariul nostru de baza mizeaza pe o rezolvare rezonabila pentru toate partile implicate a problemei datoriilor publice din zona euro, printr-o mai buna integrare europeana la nivel bancar si fiscal. Un rol determinant in evolutia cursului monedei nationale il au fluxurile de capitaluri financiare, Romania avand contul de capital complet liberalizat, precum si volumul investitiilor straine, acestia determinand trendul monedei nationale pe termen mediu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri