3 / 8

"Sunt asiguratori care cumpara protectie doar cat le permite bugetul".

"Tot se discuta despre existenta sau nu a unui nivel adecvat de protectie pentru diverse societati care subscriu riscuri de natura catastrofala. Majoritatea societatilor care tin de grupuri mari au modele interne impuse de grup pe care le folosesc, dar sunt multe societati care cumpara protectie atat cat le permite bugetul.", a declarat Cristian Constantinescu (foto).


"Sunt multe societati care cumpara protectie atat cat le permite bugetul. Ori acest lucru din punctul meu de vedere este stupid. Daca nu ai suficienti bani sa faci un anumit business in mod corect, te retragi! Nu este obligatoriu ca o societate sa ofere protectie pentru riscuri de natura catastrofala. Ar trebui ca supraveghetorul sa interzica astfel de practici.", a afirmat Cristian Constantinescu. In acest sens fostul director general al Allianz-Tiriac Asigurari a oferit drept exemplu situatia curenta a portofoliului detinut de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) unde exista, in opinia sa, o lipsa de transparenta in ceea ce priveste nivelul de protectie prin reasigurare.


"Mi se pare esential ca o informatie de foarte mare interes pentru ca la un milion si jumatate de polite, inseamna un milion si jumatate de case, unde locuiesc aproximativ 4 milioane de persoane, potential afectate. Pei cand discut despre cum e protejat un sfert din populatia Romaniei, eu ca cetatean as vrea sa stiu ce sa intampla in PAID. Se pune intrebarea: are PAID protectie adecvata sau nu? (calculata la dimensiunea portofoliului de polite - n.r.) Observ ca actionarii nu stiu care este nivelul protectiei si cum este calculat? Este o chestiune absurda. Nu o inteleg! Desi este o intreprindere privata, as considera-o de interes public.", a spus fostul manager Allianz-Tiariac.


Cristian Constantinescu a adaugat ca "pentru situatia in care ne aflam cu industria romaneasca de asigurari, ar trebui sa fie creat un model standard pentru piata care sa se aplice la aboslut toti asiguratorii, care sa ofere un calcul de expunere maxima, cu privire la nivel de protectie pe care societatea trebuie sa si-l cumpere. Abaterile fata de modelul standard ar putea sa devieze, dar pe intervalul pe care ASF-ul il accepta."

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri