2 / 3

Procedura de despagubire la Carpatica Asig

  • Pasul 1. Pagubitul RCA a avut o dauna;
  • Pasul 2. Firma de asigurari efectueaza constatarea daunei, insa nu ii elibereaza nota de constatare timp de 3 saptamani. Potrivit ASSAI, se incalca astfel, Art.41 din Ordinul 14/2011* emis de catre CSA.
  • Pasul 3. Dupa aproximativ trei saptamani de la data efectuarii constatarii daunei, pagubitul RCA este anuntat ca i-a fost aprobat dosarul de dauna si poate veni la socitetatea de asigurari ca sa ridice acel document.
  • Pasul 4. In momentul primirii notei de constatare, inspectorul de dauna ii transmite in scris si valoarea de despagubire in care acesta “trebuie sa se incadreze”.

Exemeplu: Dintr-o valoare reala a costurilor de reparatii in suma de 5.400 lei, pagubitului RCA ii este mentionat in scris pe documentul Nota de constatare ca societatea de asigurari il va despagubi 1.100 lei.

  • Pasul 5. Pagubitul RCA isi duce masina avariata intr-un service auto.
  • Pasul 6. Service-ul auto efectueaza demontarile pieselor avariate ale masinii si in 90% din cazuri sunt identificate ca fiind avariate si alte elemente ce nu au putut fi constatate initial.
  • Pasul 7. Service-ul auto transmite societatii de asigurari lista cu piesele avariate constatate ulterior (procesul verbal de reconstatare a daunelor) si asteapta acordul societatii de asigurari pentru inlocuirea/repararea acelor repere.
  • Pasul 8. Societatea de asigurari nu raspunde la solicitarile service-ului timp de 2- 3 saptamani, perioada in care societatea de asigurari contacteaza din nou clientul si ii propune o suma de bani putin mai mare decat cea oferita ultima data, transmitandu-i ca daca nu o accepta va trebui sa astepte mult timp dupa bani. Peste 80% dintre clienti cedeaza in aceasta perioada si accepta oferta transmisa de catre societatea de asigurari.
  • Pasul 9. Dupa cele 3 saptamani de la solicitarea service-ului, firma de asigurari transmite acceptul pentru inlocuirea/repararea pieselor avariate, in situatia in care nu a convins pana atunci clientul sa accepte una dintre ofertele transmise.
  • Pasul 10. Societatea de asigurari achita partial valoarea de despagubire.

Consecinta: Pagubitul RCA asteapta cu masina nereparata in medie 2 luni de zile de la producerea accidentului, in baza unei polite RCA (obligatorii) , perioada in care este supus unei avalanse de situatii tensionate provocate in mod deliberat de catre Asiguratorul RCA. Aceste demersuri au ca si rezultat de cele mai multe ori, renuntarea pagubitului RCA de a-si mai efectua reparatia intr-un service autorizat RAR, acesta cautand ca solutie alternativa efectuarea unei reparatii cu bani putini, de proasta calitate, fara respectarea normelor de siguranta, intr-un service clandestin si utilizand piese din dezmembrari.

Ce trebuie sa faca pagubitul RCA pentru a primi despagubirea integrala din partea societatii de asigurari?
Pentru ca pagubitul RCA sa primeasca suma integrala de despagubire trebuie sa efectueze in mod obligatoriu o reclamatie catre ASF in care sa descrie intreaga situatie. Dupa aproximativ 30 – 45 de zile de la inregistrarea petitiei catre ASF, societatea de asigurari efectueaza si diferenta de plata, iar ASF ii comunica pagubitului RCA faptul ca societatea de asigurari “si-a indeplinit in totalitate obligatiile de despagubire”, fara a sanctiona in nici un fel societatea de asigurari pentru aceste practici anti–asigurat.

*Art. 41. - La momentul efectuarii constatarii, asiguratorul RCA este obligat sa elibereze persoanei prejudiciate o copie a procesului-verbal de constatare a pagubelor sau o nota de constatare, in care sa se indice si numarul dosarului deschis, piesele constatate ca avariate in unul si acelasi accident si solutiile tehnice adoptate: inlocuire sau reparatie, precum si lista documentelor necesare a fi depuse de catre pagubit pentru finalizarea dosarului de dauna si efectuarea platii.

Shutterstock / Businessman signing a document

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri