2 / 5

Constructiile, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada

Cele mai multe firme care se confrunta cu intarzieri la achitarea ratelor de credit provin din constructii, domeniu in care compania Coface Romania a incheiat cea mai mare polita de asigurare, in valoare de 350.000 de euro anual.

Spre comparatie, valoarea medie a unei polite semnata de Coface in Romania ajunge la 35.000-40.000 euro, cu mult peste nivelul inregistrat in Ungaria, de 10.000-12.000 euro.

“Am luat decizia de a bloca dezvoltarea portofoliului de clienti din aceasta piata, de a nu ne expune mai mult pe constructii. Notificarile, adica platile intarziate provin preponderent din piata constructiilor, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada”, a Cristian Ionescu.

Acesta apreciaza ca firmele din constructii care au capitaluri proprii foarte reduse sunt dependente de partenerii de afaceri devenind foarte vulnerabile si "primele care dau semne de oboseala".

“Inca de la inceputul activitatii noastre pe acest segment, aprilie 2007, am observat ca agentii de vanzari care cautau clienti din constructii munceau cel mai putin intrucat firmele din acest segment sunt cele mai expuse la riscurile pietei. Astfel, firmele din aceasta industrie sunt mai interesate de asigurari de credit”, explica Ionescu.

Coface Romania a incheiat 70 de polite, din care 43 au fost semnate in acest an, tinta fiind de 100 de contracte, in total, pana la sfarsitul anului.

In primele opt luni, compania a subscris prime brute de circa doua milioane euro. Din totalul cifrei de afaceri estimata pentru acest an pe segmentul asigurarilor de credit comercial, 2,5 milioane euro vor proveni din primele subscrise, iar 300.000 euro din taxe de limita de credit.

"Tinta noastra anuntata era ca pana la sfarsitul anului viitor sa devenim lideri pe segmentul asigurarilor de credit comercial, insa din ce observam pana acum mizam ca vom deveni lider la sfarsitul acestui an,", a afirmat Ionescu, care crede ca acest lucru depinde si de realizarile in 2008 ale concurentului principal pe acest segment, Euler Hermes.

In opinia lui Cristian Ionescu, alte domenii in care platile nu se fac la timp sunt industria carnii, retailul si distributia IT, in timp ce serviciile sunt un sector in care trendul este stabil.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri