2 / 9

Efectele asupra economiei se vor resimti in timp

Efectele acestei crize nu se vor resimti numai asupra Bursei. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ca vom asista la o incetinire a ritmului de crestere a economiei si la creditari mai restrictive.

“Economia romaneasca va avea de suferit , chiar daca aceste lucruri nu se vad acum. Vor fi afectate exporturile, investitiile strainilor nu vor mai fi foarte mari in tara noastra. Creditare mai scumpa, investitiile devin riscante, potentialii investitori se gandesc mai bine inainte de a lua deciziile", enunta Razvan Pasol (foto), director general Intercapital.

Acesta nu crede ca vom avea falimente de banci romanesti, pentru ca sistemul bancar este foarte bine reglementat de BNR. “Nu cred ca se pune problema de falimente ale bancilor din Romania, nu exista inca banci falimentare sau cu probleme foarte grave, nu au expuneri atat de mari si nici nu au o deprecierea activelor cum am vazut in Europa sau SUA”, a mai spus acesta.

Mihai Chisu crede ca problema cea mai grava este ca aceasta criza blocheaza climatul financiar din intreaga lume, bancile sunt reticente in a acorda imprumuturi, piata creditelor fiind incetinita.

“Si in Romania se resimt efectele, toata lumea e precauta, ratele de creditare sunt mai scumpe, investitiile, in real-estate de exemplu, sunt mai riscate, potentialii investitori sunt reticenti si se gandesc mai bine”, a declarat acesta.

Razvan Pasol a identificat doua tipuri de efecte: directe, cele in economie, si indirecte, in piata de capital. “Sunt efecte directe pe care le vom resimti, in economie. Exporturile vor fi incetinite, pentru ca Uniunea Europeana este principalul exportator al Romaniei.
Nu o sa mai avem multe investitii, proiectele vor fi atent canalizate inainte sa se concretizeze. Efectele indirecte se resimt in piata de capital, prin scaderile dramatice dar si prin restrictionarea accesului la credite”, a declarat directorul Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri