4 / 9

Rozalia Pal, UniCredit Tiriac Bank: Estimam un trend de usoara depreciere a leului

Moneda nationala a incheiat sedinta de ieri in depreciere cu aproape patru bani fata de seara precedenta, la cotatii sub 3,75 lei/euro, in ton cu restul valutelor emergente din regiune, pe o piata cu volume tranzactionate reduse si in care aversiunea fata de risc persista.

“Odata cu debutul tulburentelor de pe piata financiara internationala, leul a pierdut semnificativ din atractivitate, iar volatilitatea cursului a crescut puternic. In contextul eventualei prelungiri a turbulentelor, estimam persistenta acestor caracteristici, si anume miscarea cursului pe o banda de siguranta destul de larga de +/- 6-7% fata de nivelul mediu si cu un trend de usoara depreciere”, a declarat, pentru Wall-Street, economistul senior al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal (foto).

In conditiile actuale, deterioarea mediului investitional pe piata financiara globala ne afecteaza prin cresterea primei de risc si a primei de lichiditate, crede Rozalia Pal. Volumul total de credite in euro din sistemul bancar sunt acoperite doar in proportie de 50% din depozitele in valuta ale clientilor bancari rezidenti. Astfel, activitatea de creditare este puternic influentata de schimbarile de dobanda de pe piata internationala si de cursul valutar.

Ca urmare, aceste evolutii de pe piata internationala combinate cu cresterea gradului de restrictivitate a politicii monetare din Romania se vor resimti in primul rand in decelerarea activitatii de creditare. “Cu un consum temperat si o dinamica mai scazuta a investitiilor, mai ales in sectorul de constructii, ne asteaptam la o scadere semnificativa in 2009 pana la 4,8% crestere reala a PIB-ului. Semne de moderare se observa deja pe dinamica de creditare. Decelerarea activitatii economice romanesti este de asteptat doar in ultimul trimestru, PIB-ul trimestrului III fiind puternic sustinut de productia agricola mai abundenta si activitatea de constructii foarte dinamica”, mai spune Rozalia Pal.

Romania trebuie, in contextul crizei internationale, sa fie in alerta si sa supravegheze atent sistemul bancar care, desi a fost ferit pana in prezent de dimensiunea redusa a activelor, s-ar putea confrunta cu o lipsa de lichiditati, a declarat ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

Rozalia Pal explica ca bancile din Romania au active alocate preponderent pe piata locala, iar grupurile financiare din care fac parte sunt puternic orientate spre pietele emergente din Europa Centrala si de Est si astfel cu o expunere relativ limitata fata de instrumentele financiare derivate, ceea ce le face mai putin dependente in mod direct de probleme legate de expunerile pe sectoarele imobiliare din SUA si Marea Britanie.

“Scaderea lichiditatilor ar putea constitui o constrangere pentru planurile de crestere ale unor banci cu operatiuni la nivel regional, din cauza cresterii costurilor de finantare,generate de noul context international. Rationalizarea retelelor bancare sau fuziunile si achizitiile globale pot contribui la reconfigurarea pietei bancare din regiune”, explica Rozalia Pal, care nu crede ca este posibil ca si banci europene cu prezenta in Romania sa aiba destinul grupului belgiano-olandez Fortis, care a fost partial nationalizat.

Desi decelerata, activitatea economica si penetrarea bancara din Romania isi va mentine dinamica la un nivel relativ ridicat fata de regiune, spune Pal, care insista pe faptul ca riscul principal este dependenta economica de intrarile de capital, iar un model bancar ce presupune necesitatea de finantare externa inseamna si un risc de constrangeri la nivelul creditarii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri