2 / 7

Isarescu regreta reducerea RMO

In schimb, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO) de la 20% la 18% din pasivele in lei ale bancilor s-a dovedit a fi o greseala.

Proll a precizat ca in timpul discutiilor cu omologul sau roman, Gheorghe Pogea, au fost discutate masurile de stabilizare adoptate in Romania, iar la urmatoarea reuniune a Ecofin, a ministrilor de Finante din UE, "vom discuta la nivel inalt sincronizarea tuturor masurilor", scrie NewsIn.

"Eu am votat atunci in favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greseala. Masura parea cea mai normala in conditiile de neincredere si dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta", a adaugat Isarescu.
Analistii au suspectat, in repetate randuri, interventia indirecta a BNR in piata valutara, pentru a limita deprecierea monedei nationale.

"Vanzarea de valuta a fost singura solutie rezonabila pentru a iesi din impas. Unii analisti au observat in mod corect aceste miscari, care s-au reflectat in scaderea rezervei valutare", a mai spus guvernatorul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri