1 / 7

Inghetarea contributiilor la pilonul II in 2009, o eroare grava

Efect minor la buget, dar cu costuri substantiale – astfel caracterizeaza piata de pensii private masura Guvernului de a „ingheta” contributiile la Pilonul II la 2% in 2009. Cei 4,6 milioane de participanti la fondurile de pensii private oblgiatorii sunt marii perdanti ai acestei masuri, consecintele fiind insa mai grave decat atat, considera Mihai Bobocea, secretar general al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Aceasta masura afecteaza grav interesele si dreptul de proprietate al 4,6 milioane de participanti, poate reduce pensia lunara a participantilor cu pana la 15% si afecteaza viitorul actualei generatii, lasand-o la mana statului.

Planurile de afaceri ale investitorilor internationali sunt de asemenea afectate – ceea ce dauneaza grav imaginii Romaniei si pietelor financiare, inclusiv Bursei de Valori de la Bucuresti. Fara banii asteptati, fondurile de pensii nu vor putea investi semnificativ in piata de capital, dar nici in titlurile de stat cu maturitati „lungi” – ceea ce aduce pierderi, in final, si bugetului public”, a explicat Bobocea.

Pierderi totale vor fi, conform estimarilor oficialului APAPR, in valoare de 1,07 milioane de euro pe pilonul II pana in 2017, in situatia intarzierii cu un an a calendarului initial de majorare a contributiilor.

„Efectele cele mai grave ale inghetarii contributiilor pe pilonul II consta in faptul ca salariatii de astazi pierd o buna parte din sansa unei pensii decente din sistemul privat, iar Romania pierde increderea investitorilor straini. Dezvoltarea Pilonului II trebuie accelerata si nu franata”, a explicat Bobocea.

Potrivit reprezentantului APAPR, mai exista un factor de ingrijorare: demografia Romaniei este intr-o stare foarte proasta, iar evolutiile asteptate sunt foarte sumbre.”Bugetul public de pensii si-a atins limitele, iar sustenabilitatea sa pe termen mediu si lung tinde la zero. Nevoia de reforma este mai mult decat evidenta”, a subliniat Bobocea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri