4 / 5

Ce sa mai asteptam de la banca centrala?

Potrivit specialistilor, BNR va mentine in perioada urmatoare caracterul restrictiv al politicii monetare, ”iar eventualele masuri in sprijinul creditarii vor fi luate fara sacrificarea obiectivului de stabilitate a preturilor si a celui de ajustare a deficitului de cont curent sub 10% din PIB in 2009,obiective esentiale pentru Romania in cadrul crizei fianciare mondiale”, afirma Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca dupa active de pe piata locala.

Economia romaneasca a reactionat diferit pana in prezent in fata efectelor crizei iar rata inflatiei nu a scazut puternic la fel ca in alte tari. “Totodata, oferta inca insuficienta de bunuri si servicii autohtone implica o prudenta sporita in luarea unor decizii de impulsionare a creditarii deoarece un prim efect advers ar putea fi stimularea din nou a importurilor si readancirea deficitului comercial”, a detaliat Sinca pentru Wall-Street.

Estimarea analistului BCR indica in acest context mentinerea la acelasi nivel atat a dobanzii de politica monetara cat si a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta in cadrul sedintei de politica monetara din 31 martie.

O posibila scadere a RMO in urmatoarea sedinta de politica monetara ar fi posibila numai in cazul in care se va ajunge la certitudine in ceea ce priveste acordul cu FMI si Comisia Europeana si vor fi informatii sigure in acest sens, crede Ionut Dumitru. “Doar asa ne putem astepta la aceasta relaxare a politicii BNR, pentru ca altfel nu se va intampla nimic” afirma analistul Raiffeisen.

El vede posibila o scaderea a RMO mai mult pentru valuta, desi in cazul in care conditiile privind acordul cu FMI se vor concretiza, nu exclude nici varianta scaderii RMO la lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri