2 / 5

Cultura slab dezvoltata pentru economisirea privata

Wall-Street: Cat de importanta este influenta culturala asupra sistemelor de pensii private, in regiunea Europei Centrale si de Est si in tari precum Romania?

John Ashcroft: Exista o cultura prea slab dezvoltata in ceea ce priveste economisirea privata in tarile din Europa Centrala si de Est, din cauza perceptiei (care se dovedeste deja nesustenabila) ca Statul, in genere, va asigura venituri decente la varsta pensionarii (un fenomen nu in totalitate absent chiar si in Marea Britanie). In acelasi timp, este inevitabil sa intalnim o incredere scazuta in institutiile financiare. Reglementarea si supravegherea sistemului de pensii private trebuie insa sa tina cont si de acest aspecte aspecte.

Wall-Street: Ce ar putea fi imbunatatit in mod semnificativ intr-un sistem de pensii private multipilon realizat dupa modelul Bancii Modiale, pentru a-l face cat mai eficient pentru participantii sai?

John Ashcroft: Prioritatea absoluta in vederea imbunatatirii aplicarii modelulului multipilon al BM este ca in acelasi timp sa fie majorar nivelul contributiilor si sa fie relaxate reglementarile privind investitiile, dar si restrictiile privind criteriile de performanta investitionala pe termen scurt, care pot interfera cu optimizarea pe termen lung a riscului in raport cu randamentul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri