3 / 4

Care sunt motivele blocajului din prima parte a anului

Valoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de perioada similara a anului trecut. DealWatch, companie de cercetare a pietei de profil, vede un declin de 82%, in timp ce banca de investitii Raiffeisen Investment estimeaza o cadere mai drastica, de peste 90%.

La baza acestui blocaj stau criza de lichiditati, concentrarea fondurilor pe propriile lichiditati si lipsa finantarilor pentru achizitii.

„Blocajul a avut la baza urmatoarele motive: majoritatea fondurilor de investitii s-au concentrat pe propriu portofoliu, corporatiile mari s-au concentrat pe consolidarea investitiilor din tara de origine. Prin urmare, tendinta este de orientat catre restructurare si reorganizare si nu pe noi achizitii”, explica Igor Jitta (foto).

De asemenea, panica ce s-a creat pe diferite piete au determinat o reactie expectativa a investitorilor.

Practic, lipsa tranzactiilor din fuziuni si achizitii a fost direct determinata de turbulentele din economia reala si din mediul financiar, de lipsa creditarii, contextul fiscal si politic agitat si reorientarea investitorilor strategici pe pietele-cheie din vest, pe langa focusarea fondurilor pe propriile portofolii.

In plus, „dificultatea in strangerea de fonduri, diferentele de asteptari de pret intre vanzatori si cumparatori, lipsa finantarilor pentru achizitii, reducerea numarului de potentiali cumparatori doar la cei cu o prezenta indelungata in regiune (in ultimii ani regiunea fiind considerata un nou eldorado si multi jucatori s-au uitat la regiune si inclusiv la Romania) sunt cauze ale blocajului din piata”, a explicat Matei Filipidescu.













Inapoi la articol

Setari Cookie-uri