2 / 6

Pierderi de 7 mld. euro la contributiile sociale

Pierderile la nivelul contributiilor la asigurarile sociale se ridica in Romania la aproximativ 7 miliarde de euro anual, iar cea mai mare parte a economiei gri provine din sectorul productiei, se mai mentioneaza in studiul citat.

Din cauza economiei subterane, pierderile la nivelul taxei pe valoarea adaugata (TVA) se ridica la aproape 3,5 miliarde de euro, iar cele din impozitele pe munca si din contributiile sociale, la 16,4 miliarde de euro.

Segmentul productiei, care a contribuit anul trecut la Produsul Intern Brut (PIB) cu 33,4 miliarde euro, determina o economie gri in valoare de 14 miliarde de euro, in conditiile in care 75% reprezinta munca nedeclarata, iar 25% - subraportare a vanzarilor, potrivit studiului.

Pe locul 2 se afla comertul, cu o economie subterana de 6,1 miliarde de euro, 10% provenind din munca nedeclarata si 90% din subraportarea vanzarilor.

Locul trei in economia gri il ocupa constructiile, urmate de trasport si comunicatii, respectiv de imobiliare si inchirieri, fiecare din cele trei sectoare determinand economii subterane intre 3 si 4 miliarde de euro.

Produsul Intern Brut al Romaniei s-a ridicat, in 2008, la 503,96 miliarde de lei sau 136,8 miliarde de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri