5 / 6

Alte masuri in Europa si Romania

In tara au fost deja luate cateva masuri care au dus la imbunatatirea acestei situatii referitoare la eoconomia gri, insa studiul vorbeste si de solutiile adoptate de alte state, solutii de succes in Europa si in lume.

Astfel, la noi au fost reduse contributiile la asigurarile sociale. Prima reducere a avut loc in 2002-2004 – si continua. In ultimii ani, reducerea totala a fost de aproximativ 10%.

Au fost intensificate controalele si sanctiunile de catre Inspectoratul Muncii.

Impozitului pe venit a fost inlocuit cu cota unica de impozitare de 16%, de la cote de impozitare maxime de 40% si 25% pentru persoane fizice, respectiv persoane juridice. „Masura a fost considerata un succes de catre autoritatile nationale, menita sa incurajeze transformarea activitatilor neoficiale in activitati oficiale, precum si cresterea economica”, spune studiul AT Kearney.

Apoi, pentru a ajuta, incuraja si sprijini la efectuarea platii electronic, care la randul ei conduce spre scaderea economiei gri, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale va lansa saptamana viitoare ERomania, program menit sa conduca spre efectuarea platii impozitelor si taxelor cu cardul, dupa cum a mentionat reprezentantul ministerului prezent la eveniment.

Masuri luate pentru a diminua economia gri au fost luate si implementate cu success si in Germania, unde o contributie pozitiva au avut-o intrarea in legalitate a slujbelor ES (mini-slujbe). In Italia a ajutat inchiderea temporara a magazinelor pentru venituri nedeclarate, dar si amenzile suplimentare au avut o contributie decisiva. „Aplicarea legii, alaturi de alte masuri, a generat un aport suplimentar de 7,8 miliarde de euro sub forma de impozite, in 2007”, exemplifica studiul.

In Spania, reforma fiscala, Legea 35/2006, a adus o schimbare semnificativa in bine in ceea ce priveste economia gri. Legea vizeaza simplificarea sistemului de impozitare si reducerea poverii fiscale a tarii la nivelul impozitelor pentru persoane fizice si juridice. Se preconizeaza, in studiu, ca impozitele mai scazute si aplicate in mod transparent vor avea o contributie importanta la reducerea dimensiunii economiei subterane a tarii.

Sistemele de plati au inca un rol limitat in cadrul masurilor privind economia subterana in Europa, spre deosebire de situatia mondiala, spune studiul. Platile efectuate electronic si mai ales cardurile cu chip vor juca un rol din ce in ce mai important, potrivit lui Robert Kajic, International Business Development Director Austria Card.

La nivel global, unele tari au luat deja masuri de succes. Astfel, in Mexic au fost alocate fonduri pentru terminale in vederea subventionarii Pos-urilor pentru micii comercianti. Columbia si Argentina au efectuat reduceri de TVA pentru achizitiile platite cu cardul la comercianti, iar in Coreea de Sud ajutoarele si stimulentele acordate de stat sunt facute pe card.

De asemenea, in Italia sunt facilitate fiscal chioscurile care accepta platile elctronice POS (motive de securitate), iar platile catre cei cu profesii liberale care depasesc un anumit prag se fac prin metode de plata electronica.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri