4 / 6

Tescaru, Altria Capital: Sunt putini investitori financiari care investesc pana in 5 mil. euro

In ceea ce priveste orientarea pietei spre deal-uri medii si mici, Marian Tescaru (foto), managing partner la Altria Capital nu crede ca este o tendinta.

El vede mega-tranzactii in momentul in care va reveni optimismul si bancile vor reincepe sa ofere finantare.

“Nu cred ca tranzactiile sub 5 milioane sunt viitorul pana la stabilizarea mediului economic. Valoarea tranzactiei depinde de foarte multi factori si cei mai importanti sunt valoarea companiilor implicate in procesul de M&A si resursele investitorilor”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In practica, un potential investitor strategic ar putea fi mai interesat de doua tranzactii mici decat de una mare, dar pentru investitorii financiari nu exista acest criteriu.

Tescaru ne-a declarat ca nu observa scaderi consistente in valoarea mandatelor pe care le intermediaza si nu are deal-uri mai mici de 5 milioane de euro.

Poate unul din aspectele pozitive ale crizei va fi ca multe companii se vor replia in afaceri structurate economic, vor invata sa urmareasca obiective legate de eficienta si crestere organica, sa administreze corect fondurile si sa pretuiasca resursele proprii.

“In lume sunt mii de exemple de companii mici, dar profitabile, care au achizitionat giganti aflati in mari dificultati economice. Vom asista chiar si la sinucideri in masa ale unor hiper-companii, ramase fara hrana de baza: finantarile de capital provenite din surse volatile”, spune Stancescu.

El sustine ideea ca reorientarea pietei catre afacerile mici si medii cu mare grad de personalizare si administrare eficienta este necesara si obligatorie pentru o societate care vrea sa isi asigure viitorul.

“N-am crezut niciodata in afacerile globale si este benefic pentru societate ca fenomenul se va stinge prin regres natural. Dincolo de orice nazuinta legata de mega-afacerism, exista un singur inteles al cunoasterii economice: Ratiunea oricarei intreprinderi este personalizarea”, conchide el.

Citeste cum se extinde Altria Capital in Dubai si Singapore

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri