2 / 7

Ajustarea deficitului extern la 6% din PIB este excesiva

Ajustarea deficitului extern la 5-6% din produsul intern brut (PIB) la finalul acestui an este una excesiva, in conditiile in care se face intr-un mod "suboptim total", a declarat Mugur Isarescu.

"Acum facem ajustarea intr-un mod suboptim total. Banuiala mea e ca e o corectie excesiva si, daca e adevarat ce spun colegii mei de la Banca Nationala, sa ne ducem in 5-6% (din PIB), inseamna ca sectorul privat neguvernamental se corecteaza de la 8% la 0% (din PIB), ceea ce doare rau", a spus Isarescu.

El a mentionat ca, pe langa utilizarea unor instrumente pentru ajustarea deficitului de cont curent, pot aparea si factori care nu pot fi tinuti sub control, de exemplu efectele crizei financiare.

"O corectie excesiva vine din utilizarea instrumentelor, dar si a socului extern, precum si din comportamentul exgerat privind prognozele negative", a afirmat guvernatorul BNR.

El a prezentat mai multe costuri asupra economiei ca efect al ajustarii, respectiv cel asupra inflatiei - care s-a vazut la inceputul anului - sau cel asupra cresterii economice.

In primele patru luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 78,9% fata de intervalul similar din 2008, pana la 1,18 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Ultima prognoza a guvernului si a Fondului Monetar International (FMI) indica o ajustare a deficitului de cont curent pana la aproximativ 7,5% din PIB in acest an, de la 12,4% din PIB in 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri