2 / 4

Fondurile de pensii private obligatorii si-au dublat detinerile in actiuni

Desi administratorii pastreaza o strategie prudenta in investitiile efectuate, fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) aveau plasate, la sfarsitul lunii iunie a.c., 3,7% din active in actiuni listate, ceea ce reprezinta un nivel dublu fata de cel de la finele anului trecut, cand plasamentele in active erau de 1,7%.

Totodata, asa cum arata si tabelul de mai jos, fondurile au sporit si plasamentele in obligatiunile corporative si supranationale, care reprezentau o treime (33,3%) la finele lunii iunie, de la 24,1% la finele anului 2008.

Tot in primul semestru, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au plasat peste jumatate (54,8%) din active in titlurile de stat, in scadere fata de sfarsitul lunii decembrie 2008, cand plasamentele in titluri de stat erau de 58,2%. In acelasi timp, fondurile si-au diminuat de trei ori detinerile in depozite bancare, de la 13,2%, la finele lui 2008, pana la 4%, la finalul lui iunie din 2009.

Obligatiunile municipale ocupau in structura investitiilor fondurilor la sfarsitul lunii iunie a anului in curs o pondere de 3,6% din total active, fata de 2,3% la finalul anului trecut, in timp ce fondurile mutuale au ajuns la 0,7% de la 0,5%, la 31 decembrie 2008.

Valoarea activelor nete administrate a atins 1,574 miliarde de lei de la startul sistemului in luna mai 2008, profitul net fiind de 74 de milioane de lei pentru participantii la sistemul de pensii private obligatorii. In primele 6 luni ale anului in curs contributiile brute virate au fost de 679 milioane de lei, iar valoarea activelor nete administrate in semestrul intai din 2009 a atins valoarea de 742 milioane de lei.



Sursa: APAPR

Pilonul III al pensiilor private facultative consta, de asemenea, in reorientare catre noi motoare de crestere, cum sunt obligatiunile corporative si actiunile, dar, la fel ca in cazul pilonului II, s-a mentinut o strategie prudenta, concentrata pe obtinerea de randamente optime in conditii de risc minim.



Sursa: APAPR

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri