3 / 4

Numarul conturilor goale va creste in 2009

Numarul conturilor goale la fiecare colectare lunara de contributii ar putea depasi 35-36% din totalul conturilor colectate lunar in ultimele luni din 2009, de la 29% in prezent, pe fondul cresterii numarului de someri, ca efect al crizei financiare mondiale, estimeaza Bunea. "Vor fi mai multe conturi nealimentate. Acel cont va ramane valabil urmand ca persoana sa reia contributiile in momentul in care se va reincadra in campul muncii", explica Emilia Bunea (foto).

Potrivit APAPR, numarul conturilor goale la fiecare colectare lunara de contributii la pilonul II de pensii private obligatorii a crescut de la 24% in decembrie 2008, la 29% in prezent, din cauza somajului si a problemelor financiare ale angajatorilor. Totusi, in semestrul intai, numarul conturilor ramase goale (fara nicio contributie de la start) s-a redus semnificativ, de la 11% la 8,7%.

Situatia este grava si in ceea ce priveste pilonul III, in sensul ca unii angajatori nu mai pot plati contributiile la fondurile de pensii private facultative (pilonul III) in contextul problemelor financiare cu care se confrunta. Astfel, o parte dintre acestia incerca sa-si convinga angajatii sa preia cota parte pe care firma o platea, adauga presedintele APAPR.

"Exista companii care nu mai platesc contributiile anul acesta din cauza dificultatilor financiare. O parte dintre acestea au incercat sa gaseasca solutii - unele firme au incercat sa-si convinga angajatii sa preia cota parte pe care acestea o plateau, altele si-au redus contributiile", mentioneaza Andanut, care se declara pesimist in ceea ce priveste cresterea pietei pensiilor private.

„Analistii economici spun ca va fi mai greu la finalul anului decat este acum, iar acest fapt se va reflecta si in sistemul de economisire al pensiilor private”, adauga Andanut.

La randul sau, Mihai Bobocea, secretarul general al APAPR, a explicat ca pe pilonul III cele mai multe vanzari noi, pe intreaga piata, se inregistreaza mai mult pe segmentul de retail, cele de pe segmentul corporativ fiind foarte putine, iar numarul participantilor care renunta sa mai plateasca contributiile este mai mare pe segmentul de retail.

Randamentul investitional al pilonului III a fost mai mic decat cel de pe pilonul II, atingand 6,94% in cazul fondurilor de pensii private facultative.

Valoarea activelor nete ale celor 11 fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 7,06% in luna iunie, pana la 139,82 milioane lei (circa 33, 24 milioane euro). Numarul total de participanti atrasi de pilonul III era de 169.609 la 30.06.2009, in crestere cu 2.109 fata de luna precedenta, cand fondurile aveau 167.500 de clienti.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri