5 / 6

Cum trebuie sa arate viitorul pensiilor private in Romania?

Cei trei expati au spus ca ce isi doresc este chiar ceea ce vor toti ceilalti jucatori, o crestere a fondurilor de pensii. “Este foarte important sa se inteleaga ca principalul nostru focus este cresterea fondului. Marimea fondului este cea mai importanta pentru participant, iar obiectivele noastre sunt in linie cu asteptarile acestora”, spune seful Aviva Pensii.

Apoi, spune Jones, vrem sa intelegem cat mai bine reglementarile si sa avem o relatie buna si constructiva cu CSSPP. “Ce vrea institutia de reglementare si ce vrea adminstratorul fondului este important sa fie in concordanta. De fapt, scopul comun al nostru si al Comisiei este interesul participantilor de a creste fondurile pentru ca pensiile sa fie cat mai mari”, a tinut sa precizeze Jones.

De asemenea, adauga Jawad, in urmatorii ani numarul participantilor va creste nu numai datorita varstei acestora, dar spera acesta ca si guvernul va face eforturi pentru a aduce oamenii in sistem in economia reala din cea gri, care sa plateasca taxele si sa participe astfel si la sistemul de pensii.

Pe pilonul II, Eureko (locul 6 la sfarsitul primului semestru cu 20 de mil. active nete si 5,3% cota de piata) tocmai a terminat fuziunea cu fondul abosorbit – Bancpost -, acum se lucreaza la cea cu fondul KD, in urma careia Eureko tinteste locul 5 in sistem ocupat la 30.06.2009 de catre fondul Aviva, cu 24 milioane de euro active si o cota de piata de 6,7%.

Pentru pilonul III, unde la nivelul lunii iunie Eureko s-a situat pe locul doi din punctul de vedere al noilor vanzari (cota de piata de 20,77% dupa noile vanzari la finele lui iunie, cu 438 de noi participanti atrasi pe pilonul III), obiectivul companiei Eureko este de a creste cat mai mult fondul Confort si de a oferi participantilor aceleasi servicii prin intermediul carora acestia isi pot verifica in orice moment conturile prin intermediul internetului sau al telefonului prin portalul de voce recent lansat.

“Anul viitor vom avea noua adminstratori (dupa finalizarea fuziunilor in curs de aprobare n.r.) si probabil in urmatorii ani vom avea opt jucatori. Orice se poate intampla in cinci ani, nimeni nu poate spune sigur ce va urma. In mare, probabil ca sistemul va arata la fel, ceea ce trebuie sa se schimbe este nivelul scazut al contributiei pe Pilonul II”, concluzioneaza Jawad, pentru Wall-Street, adaugand ca in cinci ani o sa avem si mai multa experienta in ceea ce priveste plata efectiva a beneficiilor, a contributiilor, subiect care la aceasta data este un terioriu putin cunoscut.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri