3 / 5

Doua legi fundamentale pentru functionarea sistemului privat de pensii

Atat Coman, cat si Andanut au declarat pentru Wall-Street ca in urmatoarea perioada guvernul trebuie sa se concentreze pe doua legi fundamentale ce urmeaza sa fie adoptate in urmatorul an: Legea Fondului de Garantare si Legea sistemului de plata a pensiilor la finalul perioadei de contributii.

Proiectul de lege privind Fondul de garantare a pensiilor private se afla, in prezent, in etapa de dezbatere publica. Proiectul a fost prezentat de catre co-initiatorii sai, CSSPP si MMFPS (Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale), in vederea dezbaterii acestuia cu partenerii de dialog social, pentru promovare si imbunatatire.

Fondul de garantare a pensiilor private va reprezenta elementul central din complexul de garantii cu privire la siguranta sistemului de pensii private, prevazute in legile de baza ale Pilonului II si respectiv Pilonului III. „Fondul de Garantare este important in primul rand pentru participanti, care au nevoie sa stie ca exista si aceasta garantie”, specifica Coman.

„Pana la implementarea efectiva a proiectului Fondului de garantare, legislatia care sta la baza sistemului de pensii private prevede instituirea unor masuri preventive, si anume supravegherea speciala, rata minima de rentabilitate, dar si resurse de compensare a eventualelor pierderi de activ net, precum provizionul tehnic, constituit din resursele proprii ale administratorilor”, explica Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor, potrivit prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP se stabilesc prin lege speciala, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Astfel, intervalul de trei luni incepe din momentul publicarii in Monitorul Oficial a ultimei variante, revizuite, a legii, in iulie 2007.

„Atat prin faptul ca Legea 411 impune aceasta limita temporala de trei ani, care se implineste in 2010, legea platii pensiilor trebuie sa apara, dar si pentru ca presupune probleme complexe, care trebuie analizate si dezbatute. In Polonia, unde sistemul este similar cu cel romanesc, elaborarea, dezbaterea si aprobarea acestei legi a durat foarte mult, de aceea este important ca ea sa apara si in Romania in timp util”, detaliaza Coman.

In procesul de finalizare a sistemului de plata a pensiilor private au fost parcurse cateva etape, aminteste CSSP. Astfel, firma de consultanta contractata de MMFPS pentru elaborarea proiectului legii de plata a pensiilor private a inaintat un prim raport asupra acestuia. Pana la finalizarea acestei legi, Comisia a emis legislatia secundara necesara utilizarii activului personal al unui participant la un fond de pensii administrat privat in cazul deschiderii dreptului acestuia la pensie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri