1 / 3

Creditele neperformante din portofoliul Bancpost nu au fost pe placul Fitch

Fitch Rating a coborat ratingul individual al Bancpost cu o treapta, de la ‘D’, pana la ‘D/E’, ca urmare a unui impact semnificativ nefavorabil al creditelor neperformante asupra capitalizarii banci, se explica in raportul agentiei de evaluare financiara.

In plus, cresterea costurilor de finantare pe care Bancpost le are si inrautatiea mediului operational vor continua sa puna presiune, pe termen scurt, asupra profitabilitatii bancii, explica Fitch.

Totusi, Fitch afirma ca nivelul capitalizarii Bancpost este inca solid, dar, pe viitor, in functie de cum va evolua portofoliul de credite si mediul operational in care banca isi desfasoara activitatea, nu exclude necesitatea unor noi injectii de capital din partea actionarilor.

Actionariul majoritar al Bancpost, grupul bancar elen EFG Eurobank Ergasias, a afirmat, in repetate randuri, ca va continua sa sprijine banca din Romania. Mai mult, pentru a-si mentine capitalizarea adecvata, Bancpost a realizat doua majorari de capital de la inceputul acestui an.

Fitch a confirmat, tot ieri, ratingul ‘BBB’ pentru creditele pe termen lung in moneda straina al Bancpost, dar a atras atentia ca perspectiva este negativa. Agentia a mai mentinut si ratingul ‘F3’ al creditelor pe termen lung si ratingul 2 de suport.

Agentia de rating a sesizat si o deterioare a calitatii activelor institutiei de credit controlate de EFG Eurobank, pe fondul crizei economice ce a afectat si piata bancara din Romania. Bancpost ocupa, la sfarsitul anului 2008, locul 8 in clasamentul bancilor de pe piata locala dupa valoarea activelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri