3 / 4

Bonus viitor: Dividendele nu sunt impozabile pentru fondurile de pensii

Chiar daca anul acesta nivelul dividendelor incasate de fondurile de pensii private a fost destul de redus, cauzat de expunerea la fel de mica pe actiuni, anii viitori dividendele vor reprezenta un bonus important pentru fondurile de pensii si clientii lor, mai ales ca fondurile de pensii, spre deosebire de alti investitori institutionali, sunt scutite de la plata impozitului pe toate investitiile (inclusiv dividende).

Anul acesta, pe fondul unor neclaritati legislative, mai multi emitenti de la BVB au oprit impozit pentru dividendele platite fondurilor de pensii private. Mai exact, desi legislatia pietei de pensii private prevede excluderea fondurilor de pensii de la plata oricaror impozite pe investitii si rezultatele acestora, iar Codul fiscal nu continea prevederi contrare, unii emitenti s-au prevalat de lipsa prevederilor explicite in Codul fiscal privind aceasta scutire de la plata impozitelor si au asimilat fondurile de pensii cu fondurile de investitii, care nu sunt scutite.

Clarificarea a venit insa in urma cu cateva saptamani de la Ministerul Finantelor Publice, care, la solicitarea unui emitent de la BVB, a precizat intr-o adresa oficiala faptul ca intr-adevar dividendele platite fondurilor de pensii private nu sunt impozabile.

Daca anul acesta sumele incasate din dividende de fondurile de pensii sunt reduse, de ordinul sutelor de mii de lei, anul viitor aceasta suma va creste cu siguranta, odata cu detinerile in actiuni ale fondurilor de pensii. De altfel, acest fapt reprezinta o motivatie in plus pentru administratorii acestor fonduri sa suplimenteze sumele directionate catre piata locala de capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri