2 / 4

O legislatie in continua fierbere

Din punct de vedere legislativ, Comisia si-a propus sa discute cateva schimbari cu viitoarea echipa guvernamentala pentru clarificarea si optimizarea politicilor in domeniul pensiilor. Discutiile privind legislatia in vigoare ar trebui facuta, in viziunea CSSPP, intr-un cadru care sa includa atat pensile de stat, cat si cele private.

“Veti vedea la inceputul lunii ianuarie 2010 pe site-ul CSSPP proiectul final privind Fondul de Garantare, care sa fie promovat de viitorul guvern, in ianuarie il trimitem la Ministerul Muncii", a adaugat Oancea.

Legea privind Fondul de Garantare urmeaza sa intre in Parlament in februarie 2010, in timp ce pentru legea platii pensiilor private, o alta component vitala a sistemului, urmeaza sa fie prezentat un proiect de lege pana la sfarsitul anului viitor.

“Mai avem in pregatire si un proiect de modificare a Legii 204/2006, a pensiilor facultative (pilonul III) privind deductibilitatea totala a contributiei pensiei facultative in limita celor 400 de euro pe an, suma prevazuta de Codul Fiscal la aceasta data si care poate deveni 800 de euro pe an, daca se aplica si angajatorului si participantului”, a detaliat Oancea.

“Avem un proiect pregatit, iar Guvernul trebuie sa si-l asume. Pentru orice facilitati fiscale este necesar acordul Ministerului de Finante, in primul rand, trebuie sa lamurim deductibilitatea privind baza de calcul si acest lucru poate fi facut prin adaugarea unui articol in lege care sa specifice ca aceste <<Contributii pentru pensiile facultative sunt deductibile integral de la baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale>>”, explica Oancea.

El a mentionat ca va fi o masura de promovare substantiala a pensiilor private facultative (Pilonul III), in urmatorii ani. “Cehia, prin astfel de politici, a ajuns la peste 4 milioane de participanti”, a mai mentionat presedintele CSSPP.

In ceea ce priveste pilonul II al pensiilor private obligatorii, Comisiei ii ramane sa promoveze sistemul multifond (alocarea activelor participantului in functie de varsta). “Nu este o urgenta pentru 2010, dar este o garantie importanta pentru cei apropiati de varsta pensionarii, iar din punct de vedere al sigurantei nu avem probleme”, a precizat Oancea.

De asemenea, CSSPP nu a uitat de propunerea facuta in timpul anului, dar care se pare ca a fost uitata, cea care face referire la pensiile ocupationale. “Noi avem o lege care se refera in special la conturi individuale, dar vrem sa se organizeze astfel de pensii si la nivel de ramura de activitate sau grupuri de angajatori in care partenerii sociali stabilesc o schema de pensii sau negociaza cu administratorii autorizati”, aminteste presedintele Comisiei.

“Tin sa precizez insa ca nu vrem sa favorizam sistemul ocupational in defavoarea celui individual, vrem ca ele sa fie complementare, de aceea le gandim in cadrul aceleiasi legi (Legea 204 a pensiilor facultative), dar cu niste particularitati in interiorul acesteia. Daca noul guvern va dori implementarea acestor pensii ocupationale noi avem niste proiecte care ar putea ajunge in dezbatere publica”, declara Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri