3 / 4

O norma controversata - loteria repartizarii aleatorii

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat in noiembrie o norma potrivit careia fondurile de pensii obligatorii administrate de ING si Allianz-Tiriac nu vor mai primi noi participanti in urma distributiei aleatorii (sunt repartizati aleatoriu participantii care intrati in sistem nu aleg in cunostinta de cauza un anumit fond in termen de patru luni de la prima angajare) timp de doi ani ca urmare a depasirii pragului de 20% a cotei de piata dupa nuamrul de participanti.

Norma nu a intarziat sa starneasca controverse, astfel ca cei doi administratori au atras atentia asupra discriminarii care se face prin aceasta lege, comisia insa se pare ca nu este de acord cu opinia acestora.

“Situatia actuala in care se repartizeaza proportional un numar de peste 20.000 de paricipanti lunar in functie de rezultatele aderarii initiale a generat un comportament al fondurilor mici de neimplicare, nu au avut intereseul de a investi suplimentar, pentru ca oricat ar fi investit ar fi fost greu de recuperat acest decalaj fata de primii doi jucatori care au depasit cota de piata de 20% dupa numarul de participanti. Aceasta masura are rolul de a-i stimula sa investeasca pentru ca timpul le demonstreaza ca pot recupera acel decalaj. Noi nu spunem ca va schimba situatia, dar va stopa concentrarea la varf a sistemului de pensii private”, explica Oancea.

“Nimeni nu le constata pe cele de pana acum, dar asta nu inseamna ca se vor materializa la fel peste 2, 3 sau chiar 4 ani. In opinia mea, dupa 10 ani de functionare a sistemului un administrator poate fi numit performant si abia atunci putem introduce randamentul criteriu de repartizare, pentru ca daca dam exemplu Poloniei, acolo s-a introdus criteriul randamentului dupa 10 ani de functionare a sistemului”, a mai spus Oancea.

In ceea ce priveste reactia Consililui Concurentei, Oancea a explicat ca acesta nu are competenta implicarii in acesta norma a loteriei.

“Noi nu am primit nimic de la Consiliul Concurentei, dar abia astept sa primim o opinie oficiala ca sa-i convingem ca nu au competenta in aceasta zona.Noi nu vorbim despre relatiile comerciale intre administratori, vorbim despre fondurile de pensii si activele detinute de ele, in momentul in care activele se concentreaza prea mult in 2 sau mai multe fonduri trebuie sa luam masuri pentru ca in momentul aparitiei unor rezultate proaste noi vom fi raspunzatori, pentru ca se va spune ca nu am adoptat masurile necesare in conformitate cu legea”, a mai explicat presedintele CSSPP.

“Regula actuala de repartizare dupa cota de piata obtinuta in urma procesului de repartizare de la initierea sistemului nu va ramane, indiferent de modul in care se va actiona mai departe (contestarea in instanta a legii n.r.), strategia este anuntata de noi de peste un an de zile, la fel si faptul ca va fi aplicata din momentul consolidarii pietei, in faza finala de aprobare a fuziunilor in care ne aflam. De acum vom creste competitia”, a concluzionat Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri