2 / 4

Ce fac bancile pana isi revine economia?

Mugur Isarescu se arata in continuare optimist, la fel ca pe parcursul intregii perioade de recesiune, si sustine ca economia o sa isi reia cresterea, iar rata anuala a inflatiei va incepe sa scada.

"Nu vreau sa ne infundam in mlastina dezbaterilor despre cat o sa creasca nivelul PIB si cat va fi rata inflatiei. Apropo de PIB si inflatie, eu raman in continuare optimist. Probabil ca cifrele care vor aparea in urmatoarea perioada vor atesta acest lucru", a declarat guvernatorul bancii centrale din Romania.

Intre timp, pana cand economia isi revine, bancile s-au reorientat spre zone mai sigure si au creditat din ce in ce mai mult statul sau s-au inghesuit sa acorde credite prin programul Prima Casa.

Creditul guvernamental, adica imprumuturile acordate institutiilor statului, a crescut doar in luna ianuarie cu 5,9%, pana la 49,57 miliarde lei (12,02 miliarde euro). Avansul anual al creditului neguvernamental a fost de 127,1% in ianuarie (115,9% in termeni reali).

Continuarea programului Prima Casa si in 2010 a dat noi sperante bancherilor, 21 de institutii de credit solicitand garantii din partea statului pentru a acorda credite prin acest program.

Valoarea totala a garantiilor solicitate de banci a depasit cu aproximativ 50% plafonul total de 700 de milioane de euro, alocat de stat pentru anul 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri