3 / 4

Cum vad analistii straini bancile din Romania

Perspectiva analistilor agentiei de evaluare financiara Moody's asupra sectorului bancar din Romania ramane negativa, reflectand conditiile dificile din economie si trendul crescator al creditelor neperformante.

Moody's estimeaza ca imprumuturile neperformante si costurile vor ramane ridicate, afectand rentabilitatea bancilor.

"In 2009, odata cu contractia semnificativa a activitatii economice si cresterea somajului, leul a intrat sub presiune, restantele la credite au crescut brusc, iar avansul creditarii a incetinit considerabil, pe fondul aversiunii la risc si a resurselor limitate de finantare ale bancilor", a explicat Nondas Nicolaides, vicepresedintele agentiei.

Majoritatea bancilor romanesti fac parte din mai mari grupuri bancare europene care pot oferi finantari subsidiarelor din Romania.

Angajamentul principalelor grupuri bancare straine din Romania de a asigura lichiditate subsidiarelor de pe piata locala in caz de nevoie a redus temerile legate de riscuri, insa nu le-a inlaturat total, in conditiile in care acordul de la Viena nu este unul constrangator, arata raportul Moody's.

Profitabilitatea bancilor romanesti va continua sa fie sub presiune, in contextul in care se asteapta ca nivelul costului legat de credite sa fie ridicat, intr-un mediu macroeconomic inca problematic.

Moody's anticipeaza ca provizioanele vor continua sa taie semnificativ din profiturile operationale ale bancilor romanesti si in 2010, cu toate ca mai multi bancheri sunt de parere ca varful in ceea ce priveste costul riscului de credit a fost atins anul trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri