2 / 4

Situatia bancilor elene s-a inrautatit din cauza crizei din Grecia

Si Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat calificativele pentru depozite si datorii ale principalelor cinci banci elene, care au activitati si pe piata din Romania, motivand decizia prin inrautatirea situatiei lor financiare.

Ratingul liderului pietei bancare elene, National Bank of Greece a fost coborat la A2 de la A1, iar calificativele acordate pentru Alpha Bank, EFG Eurobank si Emporiki Bank au fost coborate la A3 de la A2. In schimb, Moody's a taiat cu doua trepte ratingul pentru Piraeus Bank, de la A2 la Baa1.

Agentia a avertizat ca vor continua sa aiba loc presiuni asupra institutiilor financiare elene, ca urmare a crizei grave prin care trece Grecia. Guvernul elen trebuie sa reduca rapid deficitul bugetar, care a urcat la peste 12% din PIB in 2009, pana spre nivelul de 3% impus statelor din Zona Euro prin Tratatul de la Maastricht.

Guvernele europene si Fondul Monetar International au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei, in incercarea de a combate criza fiscala si de a reda increderea in moneda europeana.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri