2 / 4

Bancherii nu vor sa renunte la comisioane

Bancile sustin implementarea directivei europene ce presupune limitarea comisionului de rambursare anticipate a creditelor la nivelul de 1%, insa se opun unor legi care le-ar obliga sa elimine complet aceste comisioane, motivand ca acest lucru le-ar aduce costuri suplimentare.

“Sustinem implementarea directiei europene referitoare la comisioanele de rambursare anticipata, insa Asociata Romana a Bancilor nu este de acord ca pe langa prevederile acestei directive sa fie implementate si alte modificari”, a declarat Radu Gratian Ghetea (foto), presedintele ARB.

BCR si BRD, cele mai mari doua banci de pe piata locala, percep comisioane de rambursare anticipata de 4,5%, respectiv 5%.

“Parerea mea personala este ca poate mai exista si unele comisioane de rambursare anticipata mai mari in piata, iar fiecare banca ar putea sa le revizuiasca, dar de aici pana la obligativitate sau impunerea acestui lucru prin lege este un pas destul de mare”, sustine Radu Gratian Ghetea.

Seful ARB a mai precizat ca daca legea sau ordonanta de urgenta ce prevede eliminarea comisionului va fi aprobata, atunci bancile vor aplica legea, dar isi vor sustine punctul de vedere mai departe, chiar si la Parlament.

Pe de alta parte, vicepresedintele ARB, Steven van Groningen a explicat ca eliminarea unui comision de rambursare anticipata nu va face decat sa creasca costurile creditelor ipotecare, oferind in acest sens exemplul biletelor de avion, care au preturi mai mari daca au conditii flexibile.

"Pretul unui credit ipotecar va deveni mai scump si atunci mai putini oameni vor avea acces la acest tip de imprumut si vom avea efecte in economie", a spus van Groningen.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri