3 / 4

Ce a insemna Prima Casa pentru piata imobiliara

Programul Prima Casa a reusit sa trezeasca piata imobiliara dupa ce la inceputul anului 2009 aceasta intrase in stand-by din cauza crizei economice.

"Prima Casa a reusit sa invioreze o piata imobiliara care era oarecum in stand-by. Suntem pregatiti in continuare sa raspundem rapid cererilor care vizeaza obtinerea unor astfel de credite", a subliniat reprezentantul BRD, Adrian Jantea.

Din punctul sau de vedere programul ofera 2 mari avantaje. Primul este legat de marimea avansului, reglementat la min. 5% din valoarea imobillului ce urmeaza a fi achizitionat. Al doilea, dar nu neaparat in aceasta ordine, este dat de valoarea mai redusa a dobanzilor practicate pentru acest program.

"Ambele contribuie la cresterea numarului de clienti eligibili si prin urmare a celor care pot achizitiona o locuinta prin acest program. In plus conditiile programului prevad faptul ca bancile trebuie sa pastreze conditiile initiale de la acordarea creditului pe toata perioada derularii acestuia", a adaugat Jantea.

Valoarea medie a unei garantii acordate de Fond, la nivel national, este de aproximativ 42.000 de euro, circa 51% dintre solicitari vizand achizitionarea de imobile cu 2 camere, a precizat Irina Constantinescu (foto), director executiv la FNGCIMM.

Fondul de Garantare a acordat de la lansarea programului si pana in prezent peste 24.600 de garantii a caror valoare depaseste 1 miliard de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri